Rize
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

ALİ BABACAN: "Krizi bizden başka çözecek kimse yok"

ALİ BABACAN: "Krizi bizden başka çözecek kimse yok"
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Habertürk’te katıldığı ‘Nedir ne değildir?’ programında gündemi değerlendirdi. Mehmet Akif Ersoy, Nihal Bengisu Karaca, Abdurrahman Yıldırım ve Sevilay Yılman’ın sorularını yanıtlayan Babacan şu ifadeleri kullandı:

 DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Habertürk’te katıldığı ‘Nedir ne değildir?’ programında gündemi değerlendirdi. Mehmet Akif Ersoy, Nihal Bengisu Karaca, Abdurrahman Yıldırım ve Sevilay Yılman’ın sorularını yanıtlayan Babacan şu ifadeleri kullandı:

‘İki tane krizi çözmüş başka ekip varsa bulalım, çözsünler’

”2008-2009’da bütün dünya yanıp yıkılıyordu. Biz 6 ayda çözmüştük krizi. 2001-2002 krizinde enflasyonu iki yılda tek haneye indirmiştik. Bu bizim işimiz. Bu konuda mütevazı olmayacağım. Şu andaki krizi bizden başka çözecek kimse yok Türkiye’de. Akademik birikimi olanlar, uzaktan izleyenler olabilir ama kriz çözme tecrübesi apayrı bir şeydir. İki tane krizi çözmüş başka bir ekip varsa Türkiye’de bulalım, gelsinler, çözsünler.”

‘Kur Korumalı Mevduat uygulamasını bitireceğiz’

”Biz enflasyon beklentisini de faizi de düşüreceğiz. Nihayetinde enflasyonun kendisini de düşüreceğiz. İktidara geldiğimizde Kur Korumalı Mevduat uygulamasını o noktada bitireceğiz. Devletin verdiği söz neyse, eski hesapların farkları ödenecek.”

‘Altılı masada ortak aday hedefi var’

”Meclis’e yeni yasa getirdiler. Altılı masa toplantılarının hemen arkasından. Ne dediler, şu partinin genel başkanı hangi partinin listesinden seçime girecek. Biz yeni kurulmuş iddialı bir siyasi partiyiz. Mevcut siyasi partilere katılma, iç içe durum olsa biz DEVA Partisi’ni niye kurduk ki. Giderdik başka partiye destek verirdik. Niye parti kurduk? Bayramdan önce kurullarımızı topladık, karar verdik, kendi adımızla, sanımızla, logomuzla, bayrağımızla seçimlere gireceğiz dedik. Vatandaşlarımız seçim listesini açtıklarında DEVA Partisi’nin logosunu görecek. Bu ittifaka engel bir durum değil. Kapıyı kapatmıyoruz. Biz herhangi bir ittifak ve iş birliği olmaz ise doğal olarak DEVA Başkanı Genel Başkanı Ali Babacan Cumhurbaşkanı adayıdır. 2018’de Millet İttifakı kuruldu ama her parti kendi cumhurbaşkanı adayını çıkardı. İttifak olmak ortak cumhurbaşkanı adayı anlamı gelmiyor. Altılı masada ortak aday hedefi var. Altılı masanın kuruluşu güçlendirilmiş parlamenter sistemine dönmek.”

‘Sandık güvenliğini çok önemsiyoruz’

”Türkiye’de ilk defa iki parti parlamenter sistemiyle ilgili hazırlık yaptı. 28 Ocak’ta sayın Kılıçdaroğlu hemen arkasından sayın Akşener de ortak çalışma yapmaya karar verdi. Biz çalışmamızı altılı masaya koyduk, diğer partiler de çalıştı ve bir metin ortaya çıktı. Altılı masa kurulduktan sonra farklı iş birliği alanları gelişmeye başladı. Şu anda seçim güvenliğiyle ilgili çalışmamız var. Seçim güvenliği çok önemli. 2019 yerel seçimlerine baktığımızda uç uca seçimlerin manipüle edildiğini gördük. İstanbul seçimlerini hep beraber yaşadık. 10 bin farkla İstanbul’u mu vereceğiz? E ne oldu? Sandık güvenliğini çok önemsiyoruz.”

‘Ortak aday konusunda mutabakat olmadığı anda adayım’

”Mümkünse altı partinin ortak adayı olsun dedik. Ama diyelim ki ortak aday olmadı, karar verilemedi… O zaman ben tabii ki adayım. Ortak aday konusunda mutabakat olmadığı anda DEVA Partisi’nin genel başkanı cumhurbaşkanı adayıdır. En son toplantımızda ortak adayın niteliklerini sıraladık. Ortak aday altı genel başkandan birisi de olabilir, dışarıdan da olabilir.”

‘Yaptığımız bütün çalışmayı altılı masaya koymaya hazırız’

”Benim tutumum çok açıktı; temel konularda ilkeler ve hedefler konusunda ortak zemin bulamazsak ortak adayın işi çok zorlaşır. Hangi soruya nasıl cevap verecek? Aynı soruya 6 parti ayrı ayrı cevaplar verirse... Parlamenter sistem ortak çalışma haline gelmeden de ayrı ayrı parlamenter sistem farklılıkları vardı. Altılı masaya gereğinden fazla şey yüklersek bu aşamada haksızlık yaparız. Farklı projeler, farklı iddialar olabilir. Ama temel konuda ilke ve hedeflerle ilgili konuşma kararı almamız gerekiyor. Yaptığımız bütün çalışmayı altılı masaya koymaya hazırız DEVA Partisi olarak. Hazırladığımız 20 eylem planını masaya koymaya hazırız. Herhangi bir siyasi partiyle bunları detaylı olarak konuşmaya hazırız. Şu andaki hedefimiz ortak tek aday çıkarmak. Olmazsa alternatiflere bakarız.”

‘Sayın Erdoğan’ın Putin’e PKK’yla ilgili bir ithamını duydunuz mu?’

”Avrupa ülkelerinden bazılarının PKK terör örgütüne daha ılımlı davrandığı, faaliyetlerine biraz daha alan açtıkları doğru bir tespit. Bu konudan biz de rahatsızız. Bunun çözüm yolu daha 1 ay önce ‘NATO’ya katılın, iyi olur, biz de destek veririz’ dediğiniz kişiye 1 ay sonra ‘Dur bakalım orada galiba PKK var, bloke edeyim’ demek değil. Tutarlı bir davranış değil. Madem İsveç ve Finlandiya’ya böyle davranıyorsunuz; PKK’yı terör örgütü kabul etmeyen, hatta başkentinde PKK’nın bürosu olan Rusya var. Rusya’ya niye öyle meydan okumuyorsunuz? Sayın Erdoğan’ın Putin’e bugüne kadar PKK’yla ilgili kamuoyuna açık şekilde en ufak bir ithamını duydunuz mu?”

‘AB’ye girmek için bu ülkelerin onayını almaya çalışmıyor muydunuz?’

”Diplomasisi iyi çalışan bir ülke, sessiz bir şekilde ‘Böyle bir durum var. NATO’yla ilgili konunuzu biliyoruz, size de destek vermek isteriz fakat şu konuda ne yapacaksınız?’ der. Onlara da yüzlerini kurtaracak bir alan açarsınız. Avrupa Birliği’ne gireyim diye uğraşırken PKK’ya destek verdiğini iddia ettiğiniz bu ülkelerin gidip ikide bir onayını almaya çalışmıyor muydunuz? Bu iki ülke Türkiye’yi sürekli destekledi.”

‘Suriye’de atraksiyon yapıp oy toplayalım hesabına giriyorlarsa yazık’

”Suriye’de Rusya alan açmadığı için Türkiye’nin askeri olarak hareket edemediği noktalar var. Rusya’yla ‘Seçimlere giderken Suriye’de askeri operasyon yaparsak içeride de işe yarar’ diye perde arkasından bir pazarlık dönüyor mu, bilemiyoruz. Suriye’de yapılacak işin gerçekten askeri ve ulusal çıkarlarımız açısından gerekli bir operasyon olması lazım. ‘Ekonomi berbat, seçim olsa kazanamayacağız. Bari Suriye’de bir atraksiyon yapalım. Oradan da oy toplayalım’ diye ucuz hesaba giriyorlarsa, yazık. Suriye’deki operasyonların kahir ekseriyetini doğru ve gerekli buluyorum. Ama istisnaları var.”

‘Yeni havalimanı aceleye getirilmeden yapılabilirdi’

”Yeni havalimanı yapılıp Atatürk Havalimanı erkenden kapatılınca devlet Atatürk Havalimanı’nı işletenlere 400 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kaldı. Bu biraz daha planlı, programlı, bu kadar aceleye getirmeden yapılabilirdi.”

‘Yeni havalimanı inşaatında kaç işçi hayatını kaybetti?’

”İnşaatta hayatını kaybeden işçilerin sayısı hâlâ açıklanmadı. O aceleden ve tedbirsiz çalışma yüzünden yeni havalimanının inşaatında kaç işçi hayatını kaybetti diye soruyoruz, tık yok.”

‘İmar rantı güvenceye kavuşturulmazsa şüpheler olur’

”Şehirlerimizde yeşil alanların çoğalmasına kesinlikle destek veririz. İnsanların ailesiyle rahat vakit geçirebilmesi için bu alanların çoğalmasını destekleriz. Ama daha sonra Millet Bahçesi manzaralı konut ve ofis projeleri gelişebilir. Oraya bahçe yaparlar, etrafına büyük bir imar verirler. Gökdelenler dikilir… Bunlar olmayacak şeyler değil. İmar rantı meselesi yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulmazsa şüpheler hep olur. Fırsatını bulan hükûmetler ve belediyeler de şehirleri insafsızca katletmeye devam eder.”

‘Rant rüzgârı her şeyi yıkıp geçiyor’

”Ankara’da dinozorların olduğu bir park var. 1 milyar dolara yakın para harcanmış. Atatürk Orman Çiftliği arazisi. Anayasal ve yasal güvenceler önemli ama uygulama da önemli. Öncelikle imar rantıyla ilgili çok ciddi düzenleme lazım. Rant rüzgârı her şeyi yıkıp geçiyor. İşi sağlama bağlayıp, rantı kontrol altına alıp şehirlerin daha düzgün gelişmesini sağlamak mümkün.”

‘DEVA, bütün KHK’lıları iade edecek diyenlerde iyi niyet görmüyorum’

”Bir, hakkında soruşturma veya kovuşturma olmayanları; iki, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilenleri; üç, beraat kararları alanları KHK ile ihraç edildikleri kamu görevlerine iade edeceğiz. Kamu düzeni ve millî güvenlikle doğrudan ilişkili kurumlarda görev yaptıktan sonra ihraç edilenler ise idarenin kendilerine uygun göreceği bir göreve başlayacak. İster siyasiler ister medya mensupları olsun, cımbızlama yapıp ‘Vay DEVA Partisi iktidara gelecek ve bütün KHK’lıları görevine iade edecek’ diyenlerde iyi niyet görmüyorum. Bu konuları gündeme getirmeden önce hukukçu ekibe döndüm; ‘Hakkın, adaletin gereği bu mu?’ dedim, ‘Bu’ dediler. Korkmadan yapacağız. Siyasi sonucu ne olursa olsun ben göğüslerim. Yeter ki hukuk ve adalet için doğru adımı atalım.”

‘Arkadaşlarımız Gaziantep’te canlı afiş gibi dolaşacak’

Partisinin Gaziantep Kalealtı’nda 21 Mayıs günü saat 17:00’de düzenleyeceği mitinge ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Babacan şunları söyledi:

”Tanıtım için arkadaşlarımız belediyeye başvurdu. Üç gün geçti, cevap yok. Belediye bizim pankart asmak için başvurduğumuz yere kendileri afiş asmışlar. Tanıtım için pankartları asamadık. Arkadaşlarımız inovatif bir yöntem geliştirmişler. ‘Biz de tek tek afişleri yelek gibi sırtımıza takar şehirde dolaşırız’ demişler. Yarından itibaren arkadaşlarımız canlı afiş gibi şehirde dolaşacaklar.”


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!