Rize
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

ARDŞEN’Lİ ÇAY ÜRETİCİLERİ İSYANDA

ARDŞEN’Lİ ÇAY ÜRETİCİLERİ İSYANDA

2022 Yılı yaş çay kampanyasının başladığı ilk günde çay üreticisi isyanda. Çay işletmeleri genel müdürlüğü Ardeşen 2 nolu kamyoncu ve taşıyıcılar kooperatifiyle anlaşamayınca depolardan çay taşıyamayınca üreticilerin topladığı çayı alamadı. Onlarca çay üreticisi yaşananlara adeta isyan etti.

400 kamyon esnafı çaykurun verdiği zammı kabul etmeyince yüzlerce çay üreticisi mağdur oldu. Işıklı çay fabrikası önünde toplanan çay üreticileri ile yetkililer arasında yer yer tartışmalar yaşandı.

AKP li Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta Rize de 2022 yılı yaş çay taban fiyatını destekleme dahil 7 TL olarak açıklamasının ardından önceki gün 2022 yılı yaş çay kampanyasını açan çay işletmeleri genel müdürlüğü ÇAYKUR Ardeşen 2 nolu kamyoncular ve taşıma kooperatifi ile anlaşamayınca yüzlerce çay üreticisinin çayı eline kaldı.

Çayını satmak için çay alım yerlerine giden çay üreticileri görevli eksperlerin” depolarımız dolu çay alamıyoruz” deyince üreticilerin tepkisiyle karşılaştı.

Çay üreticileri çay alım yerlerine topladıkları çayı satamayınca araçlarıyla bu kez Işıklı çay fabrikasının önünde toplantı.

Aracı olmayan çay üreticisi kadınlar ise sırtına aldıkları çay çuvallarıyla ışıklı çay fabrikası önünde çayını satmak için beklemeye başladı.

Fabrika yetkilileri kapı önünde toplanan bazı üreticilerin araçlardaki çaylarını almak için fabrika içerisine aldığı esnada izdiham yaşandı. Bazı üreticiler olaya tepki gösterdi.

Fabrikada çay alım yapma emrini kimin verdiği sorusuna fabrika yetkilileri “biz memuruz konuşamayız” diye cevap verdi.

CHP Rize il başkanı Saltuk Deniz ile Ardeşen ilçe başkanı Faruk Buçan ile MHP Ardeşen ilçe başkanı Cemal Bayrak ışıklı çay fabrikasının önüne giderek üretici ile görüştü.

“BU ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETMEYE HAKKINIZ YOK BECEREMİYORSANIZ ÇEKİN GİDİN”

CHP ilçe başkanı Buçan ; “daha geçen gün çaya verilen bize göre yetersiz kimilerine göre yeterli fiyatın daha zevkini yaşamadan sefalet yaşıyor. Bu sefaletin bizlere kimler tarafından yaşatıldığını öğrenmek istiyoruz. Bu durum çay fabrikası müdürü inisiyatifinde mi yoksa çaykur genel müdürlüğünün inisiyatifinde mi oluyor.

Kooperatifle anlaşamayan çaykur üreticiye gece 12 ye dek alım yeri kapısında bekle diyor ya da çay fabrikasına getir diyor. Her üreticinin aracı yok. Bu insanlara bu zulmü çektirmenin manası yok.

Vatandaşlarımız zor durumda vatandaşlar ekonomik olarak zaten zorda Ardeşen halkının sorununu çözemiyorsalar çeksin gitsinler. Kooperatife % 80 zam yapıyorlar bu zamla biliyoruz ki akaryakıt ve diper giderlere çok büyük zamlar geldi bu zamlar karşısında kamyoncuların bu işin altından kalkması mümkün değildir. Çaykurun çaylarını alim yerinden alan kamyoncular kooperatifi yüzde yüz zam verin diyor bu zam da yetmeyeceğini söylüyor bunu neden yapmıyor bu üreticiyi mağdur ediyorsunuz “diye seslendi.

“BU SORUNU EN KİSA SÜREDE ÇÖZECEĞİZ”

MHP Ardeşen ilçe başkanı Cemal Bayrak ise, vatandaşları sükûnete davet ederek bu soranların kısa sürede çözüleceğini bunun böyle olmasını istemediklerini, birlik içinde ellerinden ne gelirse yapacaklarını üreticilerin sakin olması gerektiğini söyledi.

2nolu Ardeşen kamyoncu ve taşıyıcılar kooperatifi başkanı Aliriza Yanoğlu, geçen yıl hem ambarlardan çay taşımak hem de arabalardan çayı yükleme ihalesini aldıklarını bu yıl yine ihaleyi aldıklarını ancak verilen zammı kabul etmedikleri için sözleşmeyi imzalamadıklarını açıkladı.

Yanoğlu; “geçen yıl 6. 50 kuruş olan yakit bugün 23 TL oldu bu zamlarla bu yıl Yüzde seksen artış bizim masraflarımızı karşılamaz bu nedenle sözleşmeye imza atmayacağız. ÇAYKUR bizimle sözleşme imzalayamayacağını söyleyerek verdiği fiyatı kabul etmemizi istiyor ama sorun yok imza atmıyoruz. Bu durumda çay üreticisi de mağdur olacak ki bizde üreticisiyiz ama bu zamlarla artık yaşanmaz bu sorunu çözmesi gereken bizler değil zamları yapanlardır. Biz 400 kamyoncu vatandaş bu şartlarda sözleşme yapmayacağız.

Çay işletmeleri genel müdürlüğü ANKA haberin konuyla ilgili sorularına; “bugün yarın anlaşacağız herhangi bir sıkıntı yok. Üreticilerin de yaşadığı bir sorun yok çözeceğiz” diye soruları cevapladı.

Çay üreticilerinin bu sorun çözülmemesi durumunda yarın kamuoyuna bir açıklama yapacağı da öğrenildi.

rize

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!