Rize
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

Audi’den dijital aydınlatma

Audi’den dijital aydınlatma
Güvenlik ve müşteri memnuniyeti konusunu daima ön planda tutan Audi, başarısının temelini oluşturan bu iki konudaki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.

Güvenlik ve müşteri memnuniyeti konusunu daima ön planda tutan Audi, başarısının temelini oluşturan bu iki konudaki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.

Far teknolojisi, giderek daha önemli hale geldiği günümüzde, sürücü için ek güvenlik dışında iletişim ve kişiselleştirmeye kadar yeni olanakların kapısını da açıyor. Sistematik far dijitalleşmesi tüm bunları mümkün kılıyor. Özellikle yeni Audi A8 bunun en iyi örneklerinden biri.

Digital Matrix LED farlar ve dijital OLED arka stop lambaları müşteri deneyimini tamamen yeni bir düzeye çıkarıyor. Bir Audi modelinde ilk kez far tamamen dijitalleştirildi. Otomobil, dijital OLED arka stop lambaları sayesinde daha da kişiselleştirilebiliyor. Digital Matrix LED farlar ayrıca; gelişmiş trafik bilgisi, otoyollarda sinyalli şerit aydınlatması ve kırsal yollarda konumlandırma aydınlatması olmak üzere üç yeni işlev içeriyor. Bu özellikler sadece Audi’nin ”Teknoloji ile bir adım önde” özelliğini sergilemekle kalmıyor, aynı zamanda katma değer de yaratıyor.

Far teknolojisi ve tasarımını, onlarca yıldır başarının temel unsurlarından biri olarak gören ve bu alanda otomotiv endüstrisinde yeni ölçütler belirlemeye devam eden Audi, farların dijitalleşmesiyle, güvenliği daha da artırmak için kullanabilecek yeni işlevler sunmak yönünde çalışmalarını hızlandırıyor.

Örneğin dijital OLED arka stop lambalarını yakınlık göstergesi ile birleştirerek duruma göre dış dünya ile iletişim kurabiliyor. Ayrıca arka stop lambası teknolojisi, Audi müşterilerine ilk kez MMI aracılığıyla arka ışık imzasını seçme olanağı tanıyor.

Digital Matrix LED ile iki yeni yeni işlev

Karanlık yollarda ve gece sürüşlerinde otoyollarda güvenliği sağlayacak yeni bir teknoloji hayata geçiyor: Konumlandırmalı şerit aydınlatması. Aracın şeridini aydınlatarak sürücünün sürüşe odaklanmasına yardımcı oluyor. Şerit Aydınlatması olarak bilinen bir tür ”ışık halısı” içinde karartılmış oklar şeklindeki konumlandırma aydınlatmasına entegre konum işareti, aracının şerit işaretleri arasındaki konumunu öngörerek, şeridin ortasında güvenli bir sürüş sağlıyor.

Otoyoldaki şerit değişikliklerinde, şerit aydınlatması her iki şerit işaretçisini de parlak bir şekilde aydınlatırken, konumlandırma aydınlatması aracın şeritteki tam konumunu gösteriyor. Tam bu noktada; şerit aydınlatmasındaki sinyal lambaları ile ikinci yeni işlev devreye giriyor. Digital Matrix LED farlar, sinyaller etkinleştirildiğinde, şerit aydınlatmasının ilgili tarafında dinamik bir yanıp sönme alanı oluşturuyor. Böylece şerit aydınlatması sinyallerden gelen sinyali tekrarlıyor ve yoğunlaştırıyor. Bu sayede yaklaşan şerit değişikliği trafikteki diğer paydaşlara net bir şekilde bildirilmiş oluyor. Farın dijitalleştirilmesi, virajlarda, şehir içinde veya otoyollarda kısa huzmeli farlarla veya uzun huzmeli farlarla sürüş yaparken, sürüşü diğer yol kullanıcıları için daha da güvenli hale getiriyor, çünkü karşıdan gelen veya aynı yönde ilerleyen araçları hassas bir şekilde maskeliyor.

Üçüncü yeni işlev: gelişmiş trafik bilgisi

HERE haritaları verileri ile MMI üzerinden görüntü olarak sağlanan olası kaza veya arıza uyarıları dışında, DMD teknolojisi dahil olmak üzere Digital Matrix LED farlar farklı bir güvenilirlik düzeyi sunuyor. Dijital gösterge panelindeki ekran dışında farlar yolda yaklaşık üç saniye boyunca bir uyarı yansıtıyor. Direksiyondan içinde ünlem işareti olan bir üçgen yansıtılıyor. Sürücü yola bakmaya devam ederken, bu uyarı bir kaza veya bir arıza olasılığında tepki süresini hızlandırma olanağı sunuyor.

Matrix LED farların dijitalleşmesinin arkasında DMD kısaltmasına sahip yeni bir teknoloji bulunuyor. Bu, dijital mikro ayna cihazı anlamına geliyor ve daha önce video projektörlerinde kullanıldı. Sistemin temelinde kenarları milimetrenin birkaç binde biri uzunluğunda olan yaklaşık 1,3 milyon mikro aynalı küçük bir çip bulunuyor. Elektrostatik alanlar kullanılarak her biri saniyede 5.000 defaya kadar açılandırılabiliyor. LED far ayara bağlı olarak lensler aracılığıyla yola yönlendiriliyor ya da maskeleme için kullanılıyor.

Bu, farın artık sabit bir aydınlatma olmadığı anlamına geliyor. Bunun yerine, sürekli olarak yenilenen bir video görüntüsü gibi çalışıyor

.

Hayatı kolaylaştıran destek: işaretleme aydınlatması

Digital Matrix LED farlardaki işaretleme aydınlatması, karanlıkta yolun yakınındaki yayaların algılanmasına yardımcı oluyor. Otomobilin önünde olduklarında gece görüş asistanı durumu algılıyor ve işaretleme aydınlatması kişiyi vurguluyor. Böylece sürüş hem sürücü, hem de diğer trafik paydaşları için daha güvenli hale geliyor.

Kişisel karakteri yansıtma: gelişmiş dinamik aydınlatma senaryoları

Araca binerken ve araçtan inerken kullanılan gelişmiş dinamik aydınlatma senaryoları, Audi’de ışık tasarımı ve ışık teknolojisinin ne kadar bağlantılı olduğunu gözler önüne seriyor. Kişisel aydınlatma efektleri kişisel tercihlerin bir ifadesi işlevi görüyor. Kullanıcı, MMI aracılığıyla istediği beş aydınlatma efektinden birini seçebiliyor. Bu beş farklı projeksiyon, DMD teknolojisi sayesinde uygulanıyor.

Dikkatin en güzel hali: dijital OLED arka stop lambaları

2016 yılında Audi TT RS’de kullanılan OLED, otomotiv endüstrisinin aydınlatma teknolojisinde yeni bir çağ başlattı. Arka stop lambalarında ilk kez organik LED (kısaca OLED) kullanıldı. OLED üniteleri, mükemmel homojenlik ve son derece yüksek kontrast değerleri üreten yarı iletken ışık yüzeyi kaynakları. Parlaklıkları ayarlanabiliyor. Ayrıca ışık kaynağı yapılandırılabiliyor ve hassas şekilde değiştirilebilir bölümlere ayrılabiliyor. Dinamik aydınlatma senaryosu, AUDI TT RS ile OLED arka stop lambalarında da ilk kez sunuldu.

Audi, sadece dört yıl sonra, Audi Q5’te dijitalleştirme yoluyla OLED’i daha da geliştirdi. Bu dijitalleştirme, arka stop lamba imzasını değiştirme olasılığını beraberinde getirdi. Bu değişim, OLED’lerin temel özelliklerine dayanıyor: yüksek kontrast, segmentasyon olasılığı, yüksek ışık homojenliği ve segmentler arasında mümkün olan en küçük boşluklar. Audi bunu sunan tek otomobil üreticisi. Ayrıca dijital OLED arka stop lambaları A8’de standart donanım olarak sunuluyor.

Audi far tasarımı, her Audi modeli için belirli bir dijital OLED arka ışık imzası seçimini mümkün kılıyor. Sadece dijitalleştirme, arka stop lambalarının değiştirilmesini ve aydınlatma tasarımını kişiselleştirmeyi mümkün kılıyor. Veri yolu sistemi, arka stop lambalarındaki her bir panelin ve içindeki OLED segmentinin ayrı ayrı kontrol edilmesini sağlıyor. Bu şekilde kişisel tercihler MMI üzerinden uygulanabiliyor. Yeni Audi A8’de ilk kez kullanıcının MMI aracılığıyla seçebileceği üç arka ışık imzası bulunuyor. Audi S8 ile dördüncü bir ışık imzası daha sunuluyor.

Mesafe: Dijital OLED arka stop lambalardaki yakınlık göstergesi güvenliği artırıyor

Dijital OLED arka stop lambaları, diğer yol kullanıcılarının dikkatini çekmek için bir yakınlık göstergesi kullanıyor. Bir otomobil park halindeki bir Audi’ye yaklaştığında, park sensörleri hareketi algılıyor ve tüm OLED segmentlerini devreye sokarak sürücünün dikkatini çekiyor. Audi hareket ettiğinde, dijital OLED arka stop lambalar seçilen imzaya dönüyor. Bu ek güvenlik önlemi, bisiklet ve scooter kullanıcıları için de geçerli.

Geleceğe bir bakış - Işık tabanlı oyun ile gelen eğlence

Audi A6 e-tron concept, ışık tabanlı oyun konusuna dikkat çekiyor. Aşamalı Digital Matrix LED farlar, video oyunlarını otomobilin önündeki bir duvara veya yere yansıtarak müşterilerin araç şarj olurken oynamasına olanak tanıyor. Otomobilin farları, kişisel bir mobil cihazı aracılığıyla kontrol edilen oyunlar için projektöre dönüşüyor. Marka, örneğin gelecekte film ve oyun sağlayıcılarından içerikleri entegre etme gibi müşterilere yeni hizmet ve çözümler sunmayı düşünüyor.

Konu viraj olduğunda: esnek dijital OLED

Gelişmeye devam eden Digital Matrix LED farlar ve özellikle dijital OLED teknolojisi sadece geleneksel bir aydınlatma kaynağı olmakla kalmayıp geleceği belirleyecek. Sadece güvenliği artırmakla veya daha fazla kişiselleştirmeyi mümkün kılmakla kalmayıp aynı zamanda dış dünya ile iletişimi geliştirmeyi amaçlayan dış ekranlarla gelişimi devam edecek. Esnek dijital OLED arka stop lambaları gelişme açısından bir adım önünde bulunuyor. Esnek bir alt tabaka iki boyutlu bir yapıdan üç boyutlu bir yapıya geçmelerini sağlıyor. Bu sadece daha keskin bir tasarım sunmakla kalmıyor, aynı zamanda dijital ışık tasarımını farların dışına entegre etmeyi mümkün kılıyor ve dış dünya ile ek iletişim için sembol gösterimlerine olanak tanıyor.

Her an herkesin başına gelebilir. Bir yaya park etmiş iki otomobilin arasından karşıdan karşıya geçmeye çalışıyor, ancak yolda bir kamyon olduğu için yolu göremiyor. Dijital OLED arka stop lambaları sadece arka kısmı değil, yan kısmı da aydınlatıyor. Araç çalışıyorsa kişi sokağa adım atmadan yaklaşan aracı görebiliyor.

Verimli bir değişim

Kapsamlı kişiselleştirme kadar gelecek için anında iletişim üzerinde de durulabilir. Dijital OLED arka stop lambaların işlevselliği interaktif bir tasarıma sahip olacak. Örneğin kapsamlı ağ çözümleri sayesinde bir Audi, ilerideki gizli buzlanma hakkında bilgi sahibi olabilecek. Otomobil, arka stop lambaları sayesinde arkasındaki trafiği uyarabilecek. Tehlikenin bilincinde olarak hızı ve mesafeyi erkenden ayarlamak mümkün olacak. Yasalar izin verdiğinde, örneğin otomobilin arkasındaki sürücüleri tehlikeli durumlar hakkında doğrudan bilgilendirmek için dijital OLED öğelerini ayarlamak da mümkün olacak.

Bir otomobilin hizmet ömründen fazla: OLED ve ömür boyu kalite

Dayanıklılık, dijital OLED arka stop lambalarında sıkça sorgulanan bir konu. Audi’nin dijital OLED’leri, otomotiv kullanımındaki yüksek talepleri karşılamak için tasarlandı. Özel olarak geliştirilen bir malzeme, sıcaklık kontrolü ve kapsül teknolojisi dejenerasyonu engelliyor ve OLED elemanlarının nem ile temas etmesini önlüyor. Böylece, OLED dayanıklılık gereksinimini karşılıyor ve geleneksel inorganik LED’lerle aynı talepleri karşılıyor. Bu nedenle, dijital OLED’ler geleneksel OLED’lere göre çok daha uzun hizmet ömrüne sahipler ve bunu otomotiv dış aydınlatma zorluklarını karşılamak için çok daha yüksek ışık yoğunluğu ile sağlıyorlar.

Daha büyük stop lambası alanı: Spoylerden yansıyan ışık

Daha fazla güvenlik ve iletişim için tavan spoylerine entegre yansıma ışık devreye giriyor. Üçüncü stop lambasının işlevi dışında ”quattro” logosunu da arka cama yansıtılabiliyor. Sadece iletişim için yeni tasarım olanakları sunmakla kalmayan bu işlev, aynı zamanda stop lambası alanının genişlemesiyle ek güvenlik de sunuyor. Spoylerden yansıyan ışık sadece arkaya doğru baktığından sadece arkadan gelen yol kullanıcıları tarafından görülebiliyor. Sürücü bu ek aydınlatma efektini hiç görmüyor. Bu teknoloji Çin için özel olarak tasarlanan içten yanmalı motora sahip bir SUV’da 2022 yazında sunulacak. Audi, gelecekte daha fazla kişiselleştirme seçeneği sunabilmek için spoylerdeki projeksiyon ışığını dünya genelinde sunmak istiyor. Ancak, yasal nedenlerle kullanıcı tarafından tasarlanan projeksiyonlar mümkün olamıyor.

Bir Audi yolu gösteriyor: sinyallerden dijital yer projeksiyonları

İletişim, birçok alanda başarının anahtarı. Audi, gelecekte dijital zemin projeksiyonları aracılığıyla otomobil ve çevresi arasındaki iletişimi yoğunlaştırmak istiyor. Sinyal zemin projeksiyonları bunun ilk örneklerinden biri. Önde ve arkada sokağa yansıtılan üç sembol, bisikletlileri örneğin şerit değişikliği hakkında bilgilendiriyor veya, yayaları dönüş konusunda uyarıyor. Bu işlev, basit ve net bir iletişim ve gelişmiş bir güvenlik sunuyor.

Bu tür bir iletişim, otomobilin etrafındaki alanda daha geniş projeksiyonların önünü açabilir. Örneğin bir kapı açılmadan önce yola bir uyarı yansıtılabilir. Audi kademeli olarak bu çevre aydınlatmasını genişletmek için çalışıyor ve gelecekte dijitalleştirme yoluyla güvenlik unsurları dışında farklı kişiselleştirilebilir zemin projeksiyonları da sunacak. Bunlar sürücü ile ilgili bilgi ve imzalar da olabilir, ancak kullanıcının güvenliğini ve mahremiyetini tehdit etmemeli.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!