Rize
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

Çay hasadı şenliğinde Çay’ın emekçisi yok

Çay hasadı şenliğinde Çay’ın emekçisi yok
Ebruli Yaşam Ve Sanat Derneği Olarak Kültür Bakanlığı destekli 14-16:Haziran Tarihleri arasında  2. düzenlediğimiz; "2. Çay Hasat Şenliği İle Türk Çay Kültürünü Uluslararası Tanıtma Projesi" yapıldı.

Etkinlik kapsamında RTE Üniversitesinden Uluslararası ( Afganistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Suriye, Endonezya) öğrencilerle çay toplama ve tanıtma etkinliği yapıldı ve bu etkinlik dernek tarafından

“Yöre Kültürünü, sanatını yerel öğrencilerimizle kaynaştırma etkinliği ile göz doldurdu” şeklinde tanımlandı.

Ebruli yaşam ve sanat derneği çay hasadı şenliğine katılımcıları :

“ Rize Valisinin eşi Neslihan ÇEBER, Rize Bld.Bşk.nın eşi Fatma METİN,  Milli Eğitim Mdr.nün eşi Aysel EMEN, Rize Valiliği Sosyal Proje Etüt Mdr. Öznur GÜNAY , Rize İl Kültür Ve Turizm Mdr.Uzm. Şaban Bey, Rize Göç İdaresinin çalışanlarına, misafir öğrenciler RUİDER'i bşk. Hüseyin KANBUR , Çayeli Gençlik Drn.Bşk. Vatan KARAKAŞ  , Resim Sanatı çalışmalar yapan Derya HAZIR ve ekibine , Ebru Sanatı sanatçısı Elvan AK ve ekibine , Sepet Örücülüğünün zanaatkârı Bekir HERVENİK , Serpil KONDAKÇI , yöresel sanatlar ve tarihleri hakkında bilgi sahip olan Malik SAFİ” katıldı.

Rize’de ebruli sanat ve yaşam derneği ile kültür turizm il Müdürlüğü’nün organize ettiği 2.çay hasadı şenliği 14-16 Haziran tarihleri arasında yapıldı. Etkinlik Rize’nin İyidere ilçesi ispir yolu diye tanımlanan yol üzerinden bir tesiste yapıldı.

Yörenin çayın tanıtımı için çok önem arz ettiği söylenen ve bürokrasinin önemli isimlerinin eşlerini katıldığı bu denli bir etkinliğe basın’a neden haber verilmez ve tanıtım yapılıp Çay’ın emekçisi olan yöre halkına neden duyurulmadığı dikkat çekti.

2 gün süren etkinliğin finali Rize ziraat çay bahçesinden Rize valisi Kemal Çeber vali yardımcıları ve bazı yönetici katılımları eşliğinde sazlı sözlü eğlence ile tamamlandı.

Yöre Halkı Tepki Gösterdi

Ekonomik krizin yaşandığı milletin alım gücü zayıfladığı bu günlerde çay üreticisinin olmadığı ama yörenin çay kültürünün tanıtım yapıldığı bu etkinliğe bakanlık bünyesinden ödenek yapılması yöre halkının tepkisine neden oldu sokak röportajları ile görüştüğümüz vatandaşlar  “ Afganlı öğrencilere çay kesme öğretilmiş ne yanı okul bittikten sonra çay yevmiyecisi olarak ilimizi gelip çay yevmiyeci simi yetiştirdiler ekmeğin 5 tl olduğu böle bir dönemde bu proje kim finansa etti kiralanan yer, otobüslerin yemekler ve diğer masrafları kim kimin adına karşıladı” şeklinde tepki gösterdi.

Çay hasadı şenliğinde çay dernekleri neden yoktu

Konu hakkında görüştüğümüz ziraat odası Başkanı Nevzat Paliç konu hakkında:

“böyle bir organizasyondan haberimiz yok ole bir davette bize yapılmadı neden yapılmadığını bilmiyorum Ebruli sanat derneği çay hasadı ile ne işi var doğrusu bende merak ettim” 

dedi.,

 

ÇAYUDAD (Çay üreticileri dayanışma derneği) Başkanı Mustafa Mavi ise

“bu organizasyondan haberimiz dahi olmadı davet de edilmedik bizim yapmamız gereken organizasyonlar bu arkadaşların yapması bizim açımızdan hatadır ama bu organizasyona destek verenleri ’de anlamış değilim”

dedi.

Kamuoyunun merak ettiği sorular.?

1-çah hasadı şenliğinde çay hasadı yapan müstahsil neden yoktu.

2 çay gibi stratejik bir ürünün baş aktörü ÇAYKUR şenlikte neden yoktu.

3- çay üreticilere dernekleri ve ÇAYKUR neden davet edilmedi.

4-Mustahsil en büyük temsilcilerinden ziraatçılar odası neden davet dahi edilmedi.

5- Ebruli sanat amacı ile kurulan ebruli yaşam ve sanat derneği Çay hasadı şenliğini ile alakası ne ?

6- ziraat çay bahçesinden düzenlenen sazlı sözlü finalin masraflarını hangi bütçeden karşılandı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorumlar

  • yorum avatar
    Ekrem sarıhan
    20-06-2022 08:27

    Ebrulu sanat derneğine bi para ödendi sonra paraya kılıf uydurdular kısa ve net özeti budur

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!