Rize
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

Doğu Karadeniz'den 262 Milyon Dolarlık İhracat Rekoru!

Doğu Karadeniz'den 262 Milyon Dolarlık İhracat Rekoru!
Ocak-Şubat döneminde Doğu Karadeniz'den toplam 262 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Artvin'den yüzde 37, Gümüşhane'den yüzde 14 ve Rize'den yüzde 4 artış yaşandı. Fındık en büyük ihracat kalemi oldu. İhracat yapılan ülke sayısı 103'e çıktı ve en fazla ihracat İtalya, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya ve Polonya'ya yapıldı. Gürcistan ve Almanya'ya olan ihracatta artış gözlendi.

Doğu Karadeniz'den 262 Milyon Dolarlık İhracat Rekoru!

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, ocak-şubat döneminde Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden toplamda 262 milyon 93 bin 166 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı.

Kalyoncu'nun yaptığı yazılı açıklamaya göre, bu dönemde Trabzon'dan 211 milyon 845 bin, Rize'den 26 milyon 825 bin, Artvin'den 13 milyon 922 bin ve Gümüşhane'den 9 milyon 499 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Özellikle Artvin'den yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37'lik rekor bir artış gösterdiği belirtildi. Gümüşhane'den yapılan ihracatta yüzde 14, Rize'den ise yüzde 4 artış yaşandığı ifade edilirken, Trabzon'da ise herhangi bir değişiklik olmadığı vurgulandı.

İhracatın Ana Kalemleri

Kalyoncu, en fazla ihracatın fındık sektöründen gerçekleştiğini belirterek, fındığın 127 milyon 137 bin 917 dolarlık bir gelir sağladığını aktardı. İkinci sırada su ürünleri ve mamulleri, üçüncü sırada yaş meyve sebzeleri, dördüncü sırada maden ve metaller, beşinci sırada ise taşıt araçları ve yan sanayi ürünlerinin geldiğini ifade etti.

İhracat Yapılan Ülkeler ve Artışlar

Kalyoncu, bölgeden 103 farklı ülkeye ihracat yapıldığını ve en fazla ihracatın İtalya, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya ve Polonya gibi ülkelere gerçekleştiğini belirtti. Gürcistan ve Almanya'ya yapılan ihracatta artış yaşandığını aktaran Kalyoncu, bölge ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 arttığını söyledi.

Ayrıca, Peru, Bulgaristan, Vietnam, Avustralya, Japonya, Malezya, Tayvan ve Hırvatistan gibi ülkelere ihracatta önemli artışlar olduğunu dile getirdi. Geçen yılın aynı dönemine göre farklı ülkelere de ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Kalyoncu, bu durumun bölge ihracatındaki çeşitliliği ve büyümeyi gösterdiğini belirtti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!