Rize
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

Okullar tarikatların arka bahçesine çevrildi

Okullar tarikatların arka bahçesine çevrildi
Sol Parti Uşak, 2022-2023 eğitim yılına ilişkin yaptığı açıklamada, AK Parti iktidarı döneminde okulların tarikatların arka bahçesine çevrildiğini söyledi.

Sol Parti Uşak, ‘parasız ve laik eğitim’ sloganıyla bugün Tiritoğlu Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı. Zorunlu din dersleri ve barınma sorununa değinen Sol Parti, “Barınma krizinin nedeni AKP’nin izlediği bu özelleştirmeci ve gerici politikalardır” dedi.

Barınma sorununda çözümün, kamucu bir anlayışla devletin yeterli yurt imkanı sağlamasından geçtiği belirtildi.

‘HALKIN ÇOCUKLARI EŞİT EĞİTİM İMKANINA SAHİP OLAMIYOR’

Sol Parti adına basın açıklamasını yapan Sol Genç üyesi Mine Nur Karaçam, “Bir hak olması gereken eğitim, bu piyasa düzeninde bir ayrıcalığa dönüştürülüyor. Bu asla kabul edilemez. Özel okullar kamulaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı. 

2022-2023 eğitim döneminde öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin ekonomik krizin en ağır sonuçlarıyla karşı karşıya kaldığını belirten Karaçam, okul öncesi masrafların geçen yıla oranla en az dört kat arttığını söyledi. Devlet bütçesinden eğitime ayırılan kaynakların son derece sınırlı olduğunun altını çizen Karaçam, “Ülkenin kaynakları tarikatlara, cemaatlere, bir avuç haramiye aktarılırken kamu okullarının masrafları yoksul ailelerin sırtına yükleniyor. Kamu okullarında bu yıl beslenmeden ısınmaya kadar devasa sorunların yaşanacağı bugünden görünüyor. Devlet, bu konuda hiçbir tedbir almazken okullar bağış adı altında masrafları ailelerden karşılamaya yöneliyor. Kamu okulları dahi bir anlamda paralı okullar haline getiriliyor. Onların çocukları lüks ve şatafat içinde yaşasın diye halkın çocukları nitelikli ve eşit bir eğitim imkanına sahip olamıyor. Eğitim ve sağlık herkes için eşit bir haktır. Devlet, tüm yurttaşlarının eğitime eşit erişimini güvence altına almalı, eğitim her düzeyde ücretsiz olmalıdır” diye konuştu.

‘BARINMA HER DÜZEYDE PARASIZ OLMALIDIR’

Ekonomik kriz nedeniyle özellikle üniversite öğrencilerinin kaşsısına barınma sorununun çıktığını ifade eden karaçam, devletin barınma sorununu çözmekle yükümlü olduğunu dile getirdi. Karaçam, “Ancak AKP iktidarı yıllarca ülkenin kaynaklarını tarikatlara ve özel yurt sahiplerine aktardı. Devlet barınma sorununa yanıt verecek şekilde yurt yapmadı. Bu barınma krizinin nedeni, AKP’nin izlediği bu özelleştirmeci ve gerici politikalardır. Çözüm ise kamucu bir anlayışla devletin yeterli yurt sağlaması ve barınmanın her düzeyde parasız olmasıdır” ifadelerini kullandı.

AK Parti’nin yoksul öğrencileri bilinçli olarak tarikat yurtlarına mecbur ettiğini söyleyen Karaçam şunları söyledi: “Tarikat ve cemaat yurtları başta olmak üzere tüm özel yurtlar kamulaştırılmalıdır. AKP iktidarında okullar tarikatların arka bahçesine çevrildi. İmam hatipleştirme ve zorunlu din derslerinin yanına eklenen seçmeli adındaki yeni (zorunlu) din dersleriyle laik eğitim ortadan kaldırıldı. MEB’in tarikatlarla, gerici vakıflarla yaptığı tüm protokoller iptal edilmelidir. Tarikatlar okuldan kovulmalı, eğitim sistemi laik ve bilimsel temelde yeniden oluşturulmalıdır. 12 Eylül faşist cuntasından kalma zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!