Rize
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

Saltuk Deniz "Yaş Çay Fiyatını Kabul Etmiyoruz"


Saltuk Deniz, Rize İl Başkanı olarak 2024 yılı yaş çay alım fiyatının çay üreticilerini açlık ve yoksulluğa sürükleyeceğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı'nı istifaya çağırdı. Deniz, açıklamasında çay üreticilerini bu fiyatlara itiraz etmeye çağırırken, yaşanan ekonomik zorlukları vurgulayarak çay üreticilerinin haklarını savundu. Ayrıca, çay üreticilerinin desteğini ve tepkisini artırmak için çeşitli çağrılarda bulundu ve yaş çay alım fiyatının yeniden açıklanması talebinde bulundu.

Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, 2024 yılı yaş çay alım fiyatının çay üreticilerini açlık ve yoksulluğa sürükleyeceğini belirterek, çay üreticilerini bu fiyatlara itiraz etmeye çağırdı. Deniz ayrıca, Tarım ve Orman Bakanı Mehmet Erdoğan'ı istifaya davet etti.

Deniz, yaptığı basın açıklamasında şunları dile getirdi:

"Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sosyal medya aracılığıyla açıklanan 2024 yılı yaş çay alım fiyatını kabul etmiyoruz! Reddediyoruz! Çay üreticisini açlığa ve yoksulluğa mahkum edecek bu fiyatı kabul etmiyoruz! Reddediyoruz!

"Bu fiyatı açıklayan Tarım ve Orman Bakanını istifaya davet ediyoruz! Çay üreticilerinden yapılan kesintilerle RTB Başkanlığını yapan RTB Başkanının çay üreticisini açlığa mahkum edecek bu fiyatın açıklanması sürecindeki tavrını protesto ediyor ve istifaya davet ediyoruz.

"Yaş çay alım fiyatını sosyal medya üzerinden açıklayarak çay üreticilerine saygısızlık yapan Tarım ve Orman Bakanlığını çay üreticilerinden özür dilemeye davet ediyoruz.

"Açıklanan yaş çay alım fiyatına ve çay üreticilerimizin yoksulluğa mahkum edilmesine karşı sessiz kalmayacağız ve Rizemizin her yerinden yapacağımız basın açıklamalarıyla sesimizi yükselteceğiz.

"Her sezon basın toplantılarıyla yaş çay alım fiyatını açıklayan Bakanlık bu sefer açıkladığı fiyattan duyduğu utanç nedeniyle çay fiyatını sosyal medya hesaplarından yayınladı.

"Nisan ayı enflasyonu %69,80, Mayıs ayı enflasyon beklentisinin %70-75 olduğu bir dönemde yaş çaya %54,5 zam yapılması çay üreticilerine yapılan bir saygısızlıktır.

"2023 yılında ekmek 5 TL iken bugün 10 TL olmuş. Yani ekmekte %100 zam olmuş. Yaş çaya yapılan zam ise %54,5.

"Saray 2024 yılı ödeneklerine %85 zam yapmış. Sarayın günlük masrafı 34 milyon TL'ye, aylık masrafı 1 milyar 23 milyon TL'ye, yıllık masrafı ise 12 milyar 283 milyon TL'ye çıkmış.

"Saraya yapılan %85 zam yaş çaya yapılmış olsa çay fiyatı en az 20,35 TL olacaktı.

"Görüyoruz ki 207 bin çay üreticisinin değeri bir saray kadar etmiyor.

"Ortalıkta bir hava var sanki çay üreticileri bedavadan para istiyor. İktidar lütuf olsun diye çay üreticilerine para veriyor.

"Çay üreticileri sattıkları çayların paralarını istiyor. Emeklerinin karşılıklarını istiyorlar. Herkesin çaydan para kazandığı bir ülkede çay üreticileri de emeklerinin karşılığını istiyorlar. Geçinmek istiyorlar. Aç kalmamak istiyorlar.

"Çay üreticilerinden her yıl yüz milyonlarca vergi kesiliyor. Ticaret borsasına her yıl milyonlarca para kesiliyor.

"Çay üreticileri yoksullaşmak istemiyor. Geçen sene 1 kilo çay satarak 2 ekmek alan çay üreticisi bu yıl 1 kilo çay satarak 1 ekmek almak istemiyor.

"Tüm çay üreticilerini açıklanan bu çay fiyatına itiraz etmeye, demokratik haklarını kullanarak tepkilerini göstermeye çağırıyoruz.

"Rize'nin en büyük ekonomik girdisi çaydır. Ne kadar çok çay bedeli girerse ekonomi o kadar canlı olur. İşsizlik az olur. Çay üreticisinin, esnafın, çalışanların yüzü güler.

"Bu nedenle sadece çay üreticilerini değil esnaf odalarını, ticaret odalarını, birlikleri, sendikaları, dükkânları, marketleri, cafeleri, manavları, herkesi çaydan gelir elde eden herkesi çay üreticilerinin tepkilerine destek vermeye çağırıyoruz.

"Ekonomik kriz var, paramız yok, tasarruf etmek zorundayız deyip bugün tasarruf tedbirlerini açıklayanlara sesleniyoruz.

rize

"Kriz neden sadece emeklilere, çalışanlara, çay üreticilerine var. 3-5 kişiye büyük destekler, büyük vergi indirimleri varken çay üreticisine neden destek yok.

"Buradan sesleniyoruz. Tasarruf istiyorsanız sarayı kapatın. Sarayı kapatın, yaş çay alım fiyatını en az 25 TL yapın. Sarayı kapatın, emeklilerin, çalışanların hakkını verin. Kişisel itibarınızı bırakın, halkın itibarını düşünün. Tasarrufu halk değil, çay üreticisi değil saray yapsın. Destekleme prim bedelleri 1 yıl sonra değil, her sezon sonunda ödensin.

"Son olarak, bizler tepkilerimizi Rize'nin her yerinden yükselteceğiz. Bu tepkilerimiz çoğalırsa çay üreticilerimiz kendi haklarına sahip çıkar, yaş çay alım fiyatlarında düzeltme olabilir. Herkesi tüm sivil toplum örgütleri, sendikaları, siyasi partileri bu konuda seslerini yükseltmeye devam etmeye çağırıyoruz. Ve bir kez daha tekrar ediyoruz, yaş çay alım fiyatını en az 25 TL olarak yeniden açıklayın. Tarım ve Orman Bakanı açıklanan fiyat nedeniyle özür dilesin ve istifa etsin. RTB Başkanı çay fiyatının açıklanma sürecindeki tavrı nedeniyle istifa etsin. Bugün sadece Rize merkezde değil, Güneysu ve İyidere ilçelerimizde de basın açıklaması yapacağız. Üreticinin sesi duyulana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Demokratik tepkisini koyan herkese destek olacağız. Bir kez daha söylüyoruz, açıklanan yaş çay alım fiyatını kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Sessiz kalmayacağız."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!