Rize
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Samsun Üniversitesi'nde gençlerle buluştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Samsun Üniversitesi'nde gençlerle buluştu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Samsun'da gençlerle bir araya gelerek Türkiye'nin uzay ve hibrit roket motoru hedeflerini paylaştı. Kacır, Türkiye'nin milli görüntüleme uyduları ve TÜRKSAT 6A gibi projelerle uzay araştırmalarındaki ilerlemelerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Ay Projesi'nde hibrit roket motorunu uzayda ateşlemeyi planladığını belirtti. Programın sonunda Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, öğrencilerle söyleşi yaparak soruları yanıtladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin Uzay Hedeflerini Gençlerle Paylaştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin uzay ve hibrit roket motoru teknolojilerindeki hedeflerini gençlerle paylaştı. Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü'nde düzenlenen "Gençlik Buluşması"nda konuşan Bakan Kacır, Türkiye'nin uzay araştırmalarındaki başarılarını ve gelecekteki planlarını aktardı.

Bakan Kacır, Türkiye'nin uzay araştırmalarındaki ilerlemelerini şu sözlerle özetledi:

- Önce BİLSAT görüntüleme uydusunda ortak üretim faaliyetlerine girdik.
- Sonra RASAT ve GÖKTÜRK görüntüleme uydularını yerli olarak ürettik.
- 2023'te Cumhuriyet'in 100. yılında milli görüntüleme uydumuz İMECE'yi uzaya gönderdik.
- 8 Temmuz 2024 haftası Türkiye, TÜRKSAT 6A'yı uzaya göndererek dünyada bunu başarabilen 11 ülkeden biri olacak.
  
Bakan Kacır ayrıca, Türkiye'nin Ay Projesi'ni gerçekleştireceğini ve bu proje sayesinde hibrit roket motorunu uzayda ateşlemeyi başaracaklarını belirtti. Hibrit roket motoru teknolojisinde dünyada en ileri düzeyde çalışmalar yapan 4 ülkeden biri olduklarını vurgulayan Bakan Kacır, Türkiye'nin bu alanda tarihçe kazandırarak dünyadaki ilk ülke olmayı hedeflediğini ifade etti.

Uzay ekonomisinin yıllık 600 milyar dolara yaklaştığına dikkat çeken Bakan Kacır, önümüzdeki yıllarda bu rakamın 1 trilyon dolara çıkmasının beklendiğini belirtti. Teknolojideki paradigma değişimlerinin uzaya erişimi daha da mümkün hale getirdiğini söyleyen Bakan Kacır, hedeflerinin uyduların yörüngeler arası transferlerini yapacak uzay araçlarını Türkiye olarak geliştirmek, üretmek ve küresel uzay ekonomisinden pay almak olduğunu vurguladı.

Programın ardından Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, öğrencilerle havacılık ve uzay konularında söyleşi yaptı ve sorularını yanıtladı. Gezeravcı'nın gençlerle hatıra fotoğrafı çektirmesiyle program sona erdi.

Programa Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, AK Parti İl Başkanı Mehmet Köse, MHP İl Başkanı Burhan Mucur, AK Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı Halit Doğan ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!