Rize
01 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

TCMB Başkanı Karahan: Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine dair artan fikir birliği var

TCMB Başkanı Karahan: Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine dair artan fikir birliği var
TCMB Başkanı Fatih Karahan, Washington'da IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları'nda "Türkiye'de Para Politikası ve Enflasyon Görünümü" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Karahan, enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine dair artan fikir birliğine işaret etti. Sunumda, parasal duruşun sıkılaştırıldığı, bireysel kredi büyümesinin yavaşladığı ve TL ticari kredi büyümesinin normalleştiği bilgileri paylaşıldı. Ayrıca, dış ticaret dengesinin iyileştiği ve cari dengenin devam eden iyileşme trendinde olduğu vurgulandı.

TCMB Başkanı Karahan: "Enflasyon Yılın İkinci Yarısında Düşecek"

Washington, D.C. - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında "Türkiye'de Para Politikası ve Enflasyon Görünümü" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Karahan'ın sunumunda, enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren hem aylık hem yıllık bazda düşeceği öngörüsüne yer verildi.

Karahan, sunumunda Türkiye'nin dezenflasyon sürecine dair atılan adımların ve alınması planlanan önlemlerin sinyallerini verdi. Mart ayında parasal duruşun önemli ölçüde sıkılaştırıldığına işaret eden Karahan, ek sıkılaştırma adımlarının da atıldığını belirtti.

Sunumda ayrıca, bireysel kredi büyümesinin yavaşladığı ve mart sonu itibarıyla yüzde 12.4'e gerilediği bilgisi paylaşıldı. TL ticari kredi büyümesinin normalleşirken, yabancı para kredi büyümesinin arttığına dikkat çekildi. TL mevduatların payının arttığı sunumda, getiri eğrisinin de parasal sıkılaşmaya paralel olarak değiştiği vurgulandı.

Karahan, dış ticaret dengesinin ithalattaki düşüşle iyileştiğini ve cari dengenin de devam eden iyileşme trendinde olduğunu belirtti. Ülke risk priminin düşmesi ve dış finansmana erişimin güçlenmesiyle dış borç çevirme oranının arttığına da değindi.

Sunumun son bölümünde, dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışlarının gerilediği, hizmet enflasyonunda zorluk yaşandığı ancak hizmet enflasyonunda düşüşe katkı sağlayacak unsurların bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Karahan, sunumunun sonunda "Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine dair artan fikir birliği var. Enflasyon, 2024'ün ikinci yarısından itibaren hem aylık hem yıllık bazda düşecek." şeklinde bir öngörüde bulundu.

Sunum, Türkiye'nin ekonomik görünümü ve enflasyonla mücadelede atılan adımlar hakkında önemli bilgiler içeriyordu ve uluslararası yatırımcılar tarafından dikkatle takip edildi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!