Rize
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

Uzmanlardan grip uyarısı: 'Bilinçsiz kullanım daha çok hasta ediyor'

Uzmanlardan grip uyarısı: 'Bilinçsiz kullanım daha çok hasta ediyor'
Grip, nezle ve soğuk algınlığı vakalarındaki artışla birlikte uzmanlar, bilinçsiz ilaç kullanımının hastalıklara daha fazla zarar verebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Eczacı Şule Dilek Yağcı Tüysüz, gereksiz ilaç kullanımının alerjik reaksiyonlara, karaciğer ve böbrek yetmezliklerine sebep olabileceğini belirtiyor. Grip enfeksiyonları için verilen ilaçların kontrolsüz kullanılmaması ve vitamin takviyelerinin doktor önerisi olmadan alınmaması önemli. Antibiyotik kullanımının gripte etkisiz olduğu vurgulanıyor. Uzmanlar, grip belirtileri gösteren kişilerin hemen sağlık kuruluşlarına başvurarak bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınmalarını öneriyor.

Grip Uyarısı: Bilinçsiz İlaç Kullanımı Daha Fazla Hasta Ediyor, Uzmanlardan Önemli Uyarılar

Havaların soğumasıyla birlikte grip, nezle ve soğuk algınlığı vakalarında artış gözlemleniyor. Uzmanlar, bu dönemde bilinçsiz ilaç kullanımının hastalıklara daha çok yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Eczacı Şule Dilek Yağcı Tüysüz, fazla ve gereksiz ilaç kullanımının istenmeyen etkilere neden olabileceğini vurgulayarak, "Alerjik reaksiyonlar, karaciğer ve böbrek yetmezlikleri, ilaç etkileşimleri gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Bilinçsiz ilaç kullanımı hastalıkların kontrolünü zorlaştırabilir" dedi.

Grip enfeksiyonlarına karşı verilen ilaçların kontrolsüz kullanılmaması ve vitamin takviyelerinin doktor önerisi olmadan alınmamasının önemli olduğunu belirten Tüysüz, halk arasında sıkça yapılan yanlışlardan birinin de gribe antibiyotik kullanmak olduğunu ifade etti. Çünkü grip, bir virüs hastalığıdır ve antibiyotikler bu tür hastalıklara etkisizdir.

Havaların Soğumasıyla Artan Grip Vakalarında Antibiyotik Kullanımına Dikkat! Eczacılardan Sağlıklı Tedavi İçin Öneriler

Tüysüz, grip ile nezle ve soğuk algınlığının karıştırılabileceğini söyleyerek, "Grip sadece üst solunum yollarını değil, alt solunum yollarını da etkileyebilir. Bu nedenle grip, nezleden daha şiddetli seyreder ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle altta yatan kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar için grip, hastaneye yatış ve ölüme neden olabilir" diye uyardı.

Grip belirtileri arasında hapşırık, burun akıntısı, üst solunum yollarında enfeksiyon bulguları, halsizlik, bitkinlik, kas ağrısı, yüksek ateş ve baş ağrısının bulunduğunu belirten Tüysüz, "Grip, şaka yapılabilecek bir durum değildir. Dikkatle takip edilmesi gereken bir solunum yolu enfeksiyonudur" şeklinde konuştu.

Uzmanlar, özellikle grip belirtileri gösteren kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurarak uygun tedaviyi alması ve bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınması gerektiğini vurguluyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!