Rize
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

Yeşil alanlara yakın büyüyen çocuklar daha sağlıklı


Yeşil alanlara yakın büyüyen çocuklar daha sağlıklı
Belçika’nın Flanders Bölgesi’nde 320 çocukla yapılan yeni bir araştırma; dünyada büyük yankı uyandırdı.

Yapılan bir araştırmaya göre evlerinin etrafında yeşil alan bulunan çocukların kemikleri, çok daha sağlıklı ve güçlü gelişiyor. Araştırma ayrıca yeşil alanların, aşırı kilolu olma riskinin azalması, kan basıncının düşmesi, IQ’nun daha yüksek olması ve zihinsel ve duygusal sağlığın daha iyi olması dahil olmak üzere çocuk gelişimi açısından çok sayıda faydasına işaret ediyor.

Araştırmanın yıllardır üzerinde durdukları ‘geniş yeşil alan, park ve bahçe’ konusunun önemini bilimsel olarak da ortaya koyduğuna değinen Benesta Genel Müdürü Roksana Diker, ”Şehrin en merkezi konumunda yer almasına rağmen, doğayla iç içe bir yaşam sunan Benesta BenLeo Acıbadem ile daha en başında çocukların hem sosyal hem de fiziksel olarak sağlıkla büyüyeceği bir proje hayal ettik” dedi.

Belçika’nın Flanders Bölgesi’nde 320 çocukla yapılan yeni bir araştırma; dünyada büyük yankı uyandırdı. Araştırmaya göre, evlerinin 300 metre ila 3 km etrafında yeşil alan, büyük bir park-bahçe bulunan çocukların kemikleri, yaşıtlarına göre daha sağlıklı ve daha güçlü çıktı. Çocukluk döneminde yeşil alana erişim, ayrıca daha düşük vücut kitle indeksi fazla kilo veya obezite riskinin azalması, daha düşük kan basıncı ile de ilişkilendirildi.

Söz konusu araştırmaya göre vücudumuzdaki kemik gücü; çocukluk döneminde şekilleniyor.

Ayrıca evlerinin yakınında daha fazla yeşil alana sahip çocuklar, ilerleyen yaşlarda potansiyel olarak yaşam boyu daha sağlıklı bir hayat sürüyor.

YETİŞKİNLİK VE YAŞLILIKLARI DAHA RAHAT

Bu alandaki ilk araştırma olarak literatüre geçen söz konusu araştırma, Belçika’daki Hasselt Üniversitesi’nden Dr. Hanne Sleurs liderliğindeki bir ekip tarafından hayata geçirildi. Yaşları 4 ila 6 yaş arasında değişen 327 çocuğun dahil edildiği araştırma, park ve bahçelere yakın çocukluk geçiren bireylerin yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde; kemik kırıklıkları ve osteoporoz riskinin de en aza indiğini ortaya koydu.

ZEKAYI DA ETKİLİYOR

Çalışmalar ayrıca aşırı kilolu olma riskinin azalması, kan basıncının düşmesi, IQ’nun daha yüksek olması ve zihinsel ve duygusal sağlığın daha iyi olması dahil olmak üzere çocuk gelişimi açısından çok sayıda fayda keşfetti. Park, bahçe ve yeşil alana komşu oturum alanlarının yetişkinlerde de fiziksel ve zihinsel sağlığını destekliyor. Örneğin, orman yürüyüşlerinin Birleşik Krallık’ta ruh sağlığı maliyetlerinde yılda 185 milyon sterlin tasarruf sağladığı tahmin ediliyor.

DÜNYA ÇAPINDA BİR PROJE OLUYOR

Söz konusu araştırma sonuçlarını yorumlayan Benesta Genel Müdürü Roksana Diker, ”Belçika’daki Hasselt Üniversitesi’nin araştırması, yıllardır üzerinde durduğumuz ‘geniş yeşil alan, park ve bahçe’ konusunun önemini bilimsel olarak da ortaya koymuş oldu. Benesta BenLeo Acıbadem şehrin en merkezi konumunda yer almasına rağmen, doğayla iç içe bir yaşam sunuyor. Biz bu projeyi her yaştan bireyler için tasarladık ve hayata geçirdik. Çocuklarımızın gelişimi için geniş park ve bahçeye sahip yaşam alanları kritik öneme sahip. Projemizi tasarlarken, daha en başında çocukların hem sosyal hem de fiziksel olarak sağlıkla büyüyeceği bir proje hayal ettik. Dev yeşil alan, biyolojik göl, kumsallı havuz, güneşlenme terası, yoga ve pilates alanları, yürüyüş parkurları ile sağlıklı bir yaşam için ihtiyaç duyulan her şeyi sunan ödüllü BenLeo Park’ı mimari bir yaşam ile entegre ederek dünya çapında bir projeye imza attık. Teslimlerin bu yılın son çeyreğinde başlayacağı Benesta BenLeo Acıbadem’in yaş alan; yıllandıkça klasikleşecek tasarımı zamanın ötesinde. Yaşamın tüm renklerini bir araya getiren projemiz son teknoloji altyapısının yanı sıra ekoloji ve mimariyi gözeterek tasarlandı.” dedi.

200 DÖNÜMLÜK GATA ORMANI’NA KOMŞU

Benesta BenLeo Acıbadem projesi, iki futbol sahası büyüklüğünde bir alanda, her metrekaresiyle sakinlerini yemyeşil bir doğayla kucaklayan örnek bir proje olarak hayata geçiyor. 200 dönümlük GATA Ormanı’na komşu olan proje aynı zamanda; içerisinde yer alan BenLeo Park, benzersiz bir park ve bahçe deneyimi sunuyor.

Hibya Haber Ajansı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!