Rize
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

“ÇAY ÜRETİCİLERİ “EMEĞİMİZE VE ALIN TERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”

“ÇAY ÜRETİCİLERİ “EMEĞİMİZE VE ALIN TERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”
AKP genel başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan 2 gün sonra gideceği memleketi Rize de Yüzlerce Çay üreticisi AKP hükümetinin çay politikaları ve çayda kota kontenjan uygulamalarını protesto etmek için Çaykur Genel Müdürlüğü önüne yürüyecek.

“Çay üreticileri “Emeğimize ve alın terimize sahip çıkıyoruz”

 

Cumhurbaşkanı AKP genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs 2022 Cumartesi günü gerçekleştireceği Artvin, Rize havaalanı açılışı ve ardından 2022 yılı yaş çay taban fiyatını açıklayacağı tören öncesi gideceği memleketi Rize’ de çay üreticileri harekete geçti.

AKP hükümetinin çay politikaları ve çayda kota kontenjan uygulamalarını protesto edecek olan Çay Üreticileri Meclisi Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin dört bir koldan Rize de bulunan çay işletmeleri genel müdürlüğüne (çaykur) yürüyüş yapacak.

Çay meclisi çayda yaşanan sorunların çözümü için 20 günden beri Karadeniz’in çay tarımı yapılan 4 illinde imza stantları açarak topladıkları ve taleplerinin yer aldığı imzaları Çaykur Genel Müdürlüğü ve Tarım bakanlığına iletmek üzere 12 Mayıs Perşembe günü Çaykur Genel Müdürlüğü önüne kitlesel bir basın açıklaması yapacaklarını bölgedeki bütün çay üreticilerinin bu eyleme katılmaları çağrısında bulundu.

Çay Üreticileri Meclisi adına Çay üreticisi Şenol Terzioğlu gerçekleştirecekleri yürüyüş ve çay sorunlarıyla ilgili taleplerini şu şekilde açıkladı;

“Ülkemiz derim bir ekonomik kriz içinde her gün, başta temek gıda maddeleri olmak üzere tüm tüketim malzemelerine zam geliyor. Geçen yılla kıyasladığımızda gelirlerimiz eridi, alım gücümüz 1/4 oranında düştü. Temel gelir kaynağımız olan yaş çay hasadı için tarlalara gireceğiz. Ancak hasat başlamadan daha gübreleme döneminde gübre alımı için borçlandık. Hsasat dönemi maliyetleri yüzünden daha da borçlanacağız.

Çiftçi arkadaş, çaresiz değiliz. Örgütlenip sesimizi duyurmak zorundayız.

Bu anlayışla bölgede çay üreticileri olarak taleplerimizi içeren imza metni hazırladık. Topladığımız imzaları Çaykur Genel Müdürlüğü’ne ulaştıracağız. Bölgemizde ki bütün çay üreticilerini bu yürüyüşe katılmaya destek vermeye çağırıyoruz.” dedi

Terzioğlu çay üreticilerinin Taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

Yaş çay taban fiyatı uygulanmalıdır. Yaş çay taban fiyatı 9 TL, organik yaş çay fiyatı konvansiyonel yaş çayın iki katı olmalıdır.

Çay gübre fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı üretici enflasyon oranında sübvanse edilmelidir.

Çay üreticisi özel sektör karşısında korunarak taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklanmalıdır.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne hazırlatılan, özel sektörü koruyan ve üreticiden saklanan yaş çay yasa tasarısı geri çekilerek üreticilerle yeniden hazırlanmalıdır.

Çayda kota ve kontenjan uygulamaları kaldırılmalıdır.

Mevsimlik işçiler kadroya alınmalıdır.

Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak organik çay üreticilerinin çay sertifikaları çıkarılmalıdır.

rize

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!