Rize
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

Yeşil Sol Parti haddehaneye itiraz etti

Yeşil Sol Parti haddehaneye itiraz etti
Yeşil Sol Parti Kocaeli milletvekili adayları, Kartepe'de halk karşı çıkmasına rağmen kurulmak istenen haddehane için itiraz dilekçesi verdi.

Kocaeli Kartepe'de halkın itirazlarına rağmen kurulmak istenen haddehaneye karşı mücadele sürüyor. Yeşil Sol Parti Kocaeli milletvekili adayları, konuya dair Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne itiraz dilekçelerini teslim etti.

Çevreye verdiği zarar nedeniyle yıllardır bölge halkından tepki gören Yıldız Entegre, bir süredir Kartepe'de haddehane kurmak için çalışmalar yürütüyor. 2009’dan beri 2 defa haddehane için girişimlerde bulunan ve her ikisinde de ÇED sürecini aşamayan Yıldız Entegre, üçüncü ÇED toplantısını geçen yıl ağustos ayında yapmıştı. Halkın engellediği toplantı sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu ay nihai kararı verdi. Buna göre yüzlerce kişinin karşı çıktığı proje hayata geçecek ve turizm bölgesi olan Kartepe’de demir eritme işlemi yapılacak.

Bakanlığın 10 günlük itiraz süresi yarın dolacak. Yeşil Sol Parti, Emek Partisi üyeleri ve Kocaeli Çevre Platformu gönüllüleri bugün Kocaeli Valiliğine giderek Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne itiraz dilekçelerini teslim etti.

'YASAYA, HUKUKA, USULE AYKIRI ŞEKİLDE…'

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Ömer Faruk Gergerlioğlu, konuyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Projeye aylardır karşı çıktıklarını ifade eden Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre'nin o bölgede bir arazisi varmış. Bu, yasaya, hukuka, usule aykırı şekilde niteliği değiştirerek Yıldız Entegre’nin haddehanesi statüsüne getirilmeye çalışılıyor. Olacak iş değil. Bakın Kartepe'yi, Kocaeli'de buna karşı çıkmayan kalmamış ama sonra ne oldu? Bir yerlerden, saraylardan mı, nerelerden tam bilmiyoruz. Bir emir, talimat geldi sanırım. İktidar yetkilileri dut yemiş bülbüle döndü” diye konuştu.

'DEMEK PARTON ÇOK GÜÇLÜ BİRİSİYLE KOL KOLA GİRMİŞ'

Gergerlioğlu, "Küçük sanayi alanı olarak ayrılmış bir alanı endüstriyel tesis alanına dönüştürmeye çalışıyorlar. Burada resmen yasalar, hukuk çiğneniyor. ÇED toplantısı yapıldı. Halk yek vücut bu toplantıya itiraz etti. Yine oyunlarla arka planda ÇED toplantısı yapılmış gibi bir imaj oluştu, süreci yürüttüler. Çevrenize, ormanınıza, toprağınıza, suyunuza, havanıza sahip çıkın. İktidar sahipleri halkı satabilir. İktidar sahipleri bir takım patronlarla iş tutup halkın sağlığını yerle bir edebilir, çiğneyebilir. Kurumların raporlarını inceledik. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İSU, Karayolları, Çevre Müdürlüğü projenin kendileri açısından zararlarını da raporlarını da beyan etmiştir. Bütün bunlara rağmen bu haddehane yapılmaya çalışılıyor. Yani patron demek çok güçlü birisiyle kol kola girmiş. Başka bir izahı var mı?” diye devam etti.

'ETİMİZ, SÜTÜMÜZ ZEHİRLENECEK'

Kartepe halkına seslenen Gergeerlioğlu, projenin beş buçuk kilometre çapında tarım alanını etkileyeceğini belirterek, "On binlerce insan var burada. Hem tarım ürünleri zehirlenecek hem de oradaki küçükbaş, büyükbaş hayvancılık etkilenecek. Etimiz, sütümüz zehirlenecek. Bölgedeki karayollarının durumu müsait değil. Ağır tonajlı kamyonlar girecek, yollar perişan olacak. Trafik felç olacak. Biz bu süreci idare mahkemesine de vereceğiz. Fakat sürecin bitmesini bekliyoruz. Milyonlarca kişiye rağmen bir patronun isteği oluyor. Şu anda dilekçemizi, Çevre İl Müdürlüğüne verdik. İtirazımızı yaptık halk adına, sonuna kadar da uğraşacağız” diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!