Rize
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

RAHMİ METİN BAŞKANIM ARMONİĞE SAHİP ÇIKMADA ÖNCÜ OLMALI

14 Temmuz 2023, Cuma 09:36

Sosyal medyada fark ettim. Rize Belediyesi, 23 Temmuz 2023 Günü “DÜNYA HORON OYNAYI” mottosuyla sahil parkında (görselden anladığım kadarıyla) 10 farklı ülkenin katılımı ile “Halk Dansları Gösterisi” etkinliği düzenliyor.
“Uluslararası Tulum ve Kemençe Festivali”
On ikincisi imiş. Demek ki Rize’de denk gelememiş veya hiçbir yerde karşımıza çıkıp okuma – duyma şansım olmamış!
Festivalin Organizatörü Rize Belediyesi... Yanı Rize merkez ilçenin belediyesi... 
Belediye ile valilik farklı; Rize Valiliği merkez ilçe dahil tüm ilçelerin mülki amirliği, Rize Belediyesi de merkez ilçeye hizmet veriyor. 
İyi de Rize Belediyesi merkez ilçeyi temsil ediyor ve merkez ilçeye hizmet veriyorsa öncelikle merkez ilçenin kültür ve değerlerine sahip çıkacak, koruyacak, yaşatacak olduğundan düzenleyicisi olduğu organizasyonunda merkezin en eski müzik enstrümanını nasıl görmezden gelir acaba?
Tulum, sevdiğimiz bir enstrüman ama Çayeli'nin doğusu ve üst kesimlerinin enstrümanı. Merkezin tarihinde, kültüründe tulum yok ama Rize Belediyesinin organizasyonunda var. Buna karşılık 80'lere kadar Rize merkezin kemençeden de popüler ve eski, en yaygın enstrümanı olan ARMONİK yanı el mozikası – santur programda yok!
Sayın Belediye Başkanımız Rahmi Metin Bey, iz bırakan – üreten reis kategorisine dahil oldunuz, takdir ediyoruz. Destekliyoruz da sizi. Çok muhtemeldir ki bu gibi detaylara yetişecek zamanınız olmadığını düşünerek kusuru size yüklemek istemiyorum ama kültür mirasımıza sahip çıkılması, sürdürülebilmesine katkı açısından gerekli talimatları vermenizi önemle istirham ediyorum.
Merkezin enstrümanı olmasa da yörede sevdiğimiz bir tür olduğundan horon etmek için tuluma da hatta bağlamaya da kemençe ve armonik yanında yer verilebilir ama bu kültürel mirasımızın büsbütün kaybolmaması için; özellikle gençlerin tanıması, bilmesi için belediyemizin bu ve tüm programlarında bu saza (armonike) yer vermesi elzemdir, önemlidir. 
Merkezdeki düğünlerin vaz geçilmezi, Dosma’da nerdeyse her kadının çalabildiği armonik farklı nedenlerle son 50 yılda kaybolmaya yüz tutmasından kurumlarımız, hepimiz kusurluyuz. Bu detayları çok yazdım, çok anlattım bu kez söyleyeceğim sadece 10 yıldır Süleyman Sarıahmetoğlu, Kenan Coşkun ve Musa Agun’la olanak bulduğumuz her ortamda bu enstrümanımızın sahne almasını sağlayarak başlattığımız geri kazanma gayretimize en büyük desteği makamınızdan beklediğimiz Sevgili Rahmi Metin Başkanım. Rize merkezin kültürel değerlerine sahip çıkmada biz de size nefer olacağız.
 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum