Rize
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

BİR ANNENİN FERYADI ÜZERİNE

25 Ekim 2022, Salı 12:52

 Değerli dostlar, dün sabah bir ev hanımı kardeşim sosyal medyama şu yazıyı göndermiş:
       "Selamün aleyküm hocam, ben bir hata yaptım çok üzgünüm eşime yıllardır yalvardım anlattım onun için endişelendigimi üzüldüğümü korktuğu mu söyledim. köyümüzde tanıdığımız adamların Sigara yüzünden kanser olduklarını hastanelerde acı çekerek can verdiklerini anlattım. Bunun sana da olabileceğini kendini zehirlemeyi bırakmasını söyledim. Bana kaderimde kanser olmak varsa olacam dedi.  Kaderin arkasına sığınamazsın sen müslümansın. Rabbim sana akıl vermiş bile bile intihar ediyorsun dedim, tamamen bıraktığını birdaha içmiyceğine kesin olarak söz verdi ama beni hayal kırıklığına uğrattı. Çok üzüldüm ve sinirlendim tekrar başladığını öğrendim, ona birdaha ömrüm boyunca kendisiyle konuşmayacağıma yemin  ettim ve hakkımı helal etmiyecegimi söyledim. Onu düşünmekten kendi sağlığım bozuldu, geceleri öksürükten nefes alamıyor bağımlı oldu. Beni bukadar üzmeye hakkı varmı hocam? Ben yoruldum. Kişi sevdiğiyle imtihan olurmuş ben bu imtihanı kaybettim. Ne yapacağımı bilmiyorum. Onu Allah'a havale ediyorum. Üç gün oruç tutarsam yeminim için olurmu? Ben onun için onbeşgün oruç tutmuş insanım üç günü de tutarım sorun değil. Yeterki bundan vaz geçsin."
       Bu yazıyı yazan kardeşime yardıncı olmaya çalıştım. Bazı tavsiyelerde bulundum. O bölümü buraya almayı tercih etmedim. Ancak bu vesileyle sigara içen arkadaşlarla bir hasbihal etmek isterim. Sigaraya bu çağın vebası tabirini kullanan bilim insanlarına saygı duyulması gerektiği kanaatindeyim. Şöyle ucundan bu vebanın tahribatına bir göz gezdirelim:
       Türkiye'de terör sebebiyle ölen sivil-asker yıllık baz alındığında (630) kişi, günlük oran (2) kişi. Sigaradan yılda ölenlerin sayısı (110.000), günlük oran (300) kişi hayatını kaybediyor. İşte sigara böyle bir katliam aracıdır. Yaktığınız sigaranın kıvılcımı ülkemizde hergün 300 aileyi yakıyor. Bu yazıyı okunuz gün hatırlayın lütfen! Evet şu an 300 evde sigara cenazesi var diye.
       Sigara içmek, kendinize karşı bir sorumsuzluk olmakla birlikte, ebeveyne karşı da bi sorumsuzluktur, eşe karşı sorumsuzluktur, çocuklarınıza karşı sorumsuzluktur, sizi sevenlerin tümüne karşı yapılmış bir sorumsuzluktur, milli servete ve devlete karşı yapılmlş bir sorumsuzluktur ve Allah'a karşı yapılmış bir sorumsuzluk, bir iman zaafiyeti, kullukta bir nakısa, O'nun emeğine ve emanetine saygısızlık Allah'ın bir kuldan beklediği haşyet duygusunu paramparça etmektir. On dakikada bir Allah'ın sevmediği bir fiili işleyen bir kulun,  ben Allah'ı seviyorum demesine, O ne desin istersiniz?
       Neden ebeveyne karşı sorumsuzluktur? Çünkü cenazenizde ebeveninize evlat acısı yaşatırsınız. Bakın, buna hakkınız yoktur. 
       Neden eşinize karşı sorumsuz bir davranıştır? 
       Çünkü o'nu hayatta yapayalnız ve dul bırakacaksınız. Cenazenizde acı çekmesine sebep olacaksınız. Buna hakkınız yoktur.
        Neden çocuklarınıza karşı sorumsuzluktur? 
       Çünkü erken yaşta onları yalnızlığa itmiş olacaksınız, cenazenizde içleri sizin sigara tercihiniz yüzünden yanacak. Bir insan evladına bu kötülüğü nasıl yapar? Belki bazı evlatlarınızın düğünlerinde bile bulunamayacak, düğüne gelen misafirlere hoş geldiniz diyemeyeceksiniz...
       Neden Allah'a karşı yapılmış bir sorumsuzluktur? 
       Çünkü sigaranın haram oluşuyla ilgili bir şüphemiz yoktur. Sigara içmek hesabı çok zor bir günahı irtikab etmektir. Mü'min bir günah işlediğinde hemen pişman olup tövbe eder. Sigara içen kişi bu günahı fütursuzca devamlı işliyor. Haşa Allah yokmuş gibi hareket etmiş oluyor. Bir paket sigaranın kaç ekmek aldığnı ve dünyada dokuzyüz milyon insanın bir dilim ekmeğe muhtaç olduğunu hatırlatmak isterim. İşte bu din buna israf diyor ve Allah israf edeni sevmediğini Kur'anda beyan ediyor.
       Ey sigaracı arkadaş! Allah'ın seni sevmediği beyanına karşı hala o sigarayı yakacak mısın? Ne olur! Yakma kendini, ne olur! Yakma sevdiklerini, yakma ciğerlerini, kanındaki hücrelerin katili olma ne olur! Kalbini yakma, beyin hücrelerni yakma ne olur! Yaktığın sigarayla birlikte sevdiklerini de yakma ne olur? Yıl içinde dünyada 8 milyon insan sigaradan ölüyor. Bunların birbuçuk milyonu passif içici. Özür diliyorum, ama kendinizle beraber başkalarını da öldürdüğünüzün farkındamısınız? Tövbe edin ve sevenlerinize en büyük hediyeyi ikram edin ne olur? Sigarasız günler diliyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum