Rize
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

Eyyy siyasetçiler kuyis kopmadan gereken adımları atınız.

25 Nisan 2024, Perşembe 21:26

 

Yaş çay kampanyası açılmasına günler kala müstahsil ile birlikte  bileşenlerin ve odaların önceliği yaş çay taban fiyatı olmalıdır ki , öylede oluyor .
       LAKİN....
     Bir kaç yıldır şenlik havasında geçen yaş çay alım  kampanyasının nedenlerini nicinlerini her zamanki gibi siyasi iktidarın yerel yöneticileri anlatmadiklarindan,bu yıl da çay kampanyasinin şenlik havasında geçeceğini düşünenler büyük hayal kırıklığına ugrayacaklar.Bir an önce adimlar atilmalidir.Tabiki de taban fiyat önemli dir ,en az taban Fiat kadar bu mubanya döneminde çayımızı düğün havasında satabilecekmiyiz,işin bu tarafına bakanın olmadığını gözlemliyorum.

         MUSTAHSILIN BURNUMDAN SOLUMAMASI İÇİN GEÇ KALINMADAN ADIMLAR ATILMALIDIR.

   Açıl olarak, Kampanyanın açılmasına sayılı günler kala, iktidar milletvekilleri ile muhalefet milletvekillerinin çay sanayicilerine son yillarda yapılmış olan kredi kolaylığı mutlak sağlanmalıdır.Bu olay saedce iktidar veys vekillerinin  sorumlulugunda degildir,bölge milletvekillerinin siyasetcilerin Muhalefet dahil herkesin bu kampanya döneminde mustahsilin rahat çay satışı sağlanacak alt yapılari sözlü yazılı gerekirse mücadele ile sağlanmalıdır.Muhalefet  partilerinin sadece yaş çay taban fiyatının belirlenmesinde fikir beyan ederek görevini yapmış olmuyorlar.Müstahsillerin üreticilerin ilerde olusabilecek sıkıntıdan arındırmak için şimdiden   ön ayak olmalıdırlar.
       Kampanya dönemi boyunca ortalama Bir milyon ikiyüz bin ton ile bir milyon dörtyüz bin ton arasında rekolte olan bu bölgedeki yaş çayın yarısını özel sektör aldığı biliniyor.Bu kampanya döneminde Özel sektöründe Çaykur gibi aldığı  yaş çay bedellerini kısa süre zarfında vermelerinin önü  şimdiden açılmalı, uzun süre vade verilmemesinin careleri giderilmelidir.Bu sorunun giderilmesinin adresi, Mehmet ŞİMŞEK dır.
       Vakit dar, özel sektör mubanyaya girerken depolarinda geçen yıldan kalan kırk bin ton kuru çay oldugunu arastirmalarimdan ogrendim.Bu konuda Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya ALİM'mi,büyük iş çıkardı. Çaykur tarihinde belkide ilkkez stok larını eritmiş olarak giriyor.Bu mubanya döneminde Özel sektörün Yaş çay alımında nazlanmasi mustahsili hem zor duruma düşürecek, hemide bölgede yine tepkilere neden olacaktır.
      Bölge milletvekilleri ve siyasetçiler ,bu ekonomik sıkışıklıkda vatandaş  çayını satamamasını sadece özel sektöre  fatura edilemeyeceğini bilesiniz.Bir an önce bakanlıklarla gereken görüşmeler yapılıp kredi sorununu halledilmeli,olmazsa olmaz olan kimsenin telafus etmediği destekleme fiyatı artirilmalidir.

     EYYYY MÜSTAHSİL ÇAY SANAYİCİLERİNİ ÖÇÜ GİBİ GÖRMEYİ BIRAKINIZ.

      Bütün bileşenleri ile birlikte ÖZEL sektör fabrikalarında, yaklaşık 13 bin kişi isdihdam ediliyor.Bu çalışanların yaklaşık 2500-3000 bin çalışanı  sürekli isdihdam edildigi de biliniyor . Bizler öçü gibi baron gördüğümüz bu sanayicilerin bölgemizde isdihdam yarattiklarinida gözlerden kaçırmayalım.
     Sanayicilerede bir kaç serzenişte bulunmak istiyorum.Evet Çaykur la rekabet edemiyorsunuz bunun bilincindeyiz Fakat üretici geçmişte ikilemde kaldığında  Çay satışlarında tercihlerini hep sanayici tarafında kullanmıştır, bunu görmemezlikten gelmeyiniz.Artık sizlerde borsa üzerinden pobilizm yapmadan kendi iç dinamiklerinizle sorunu sesli olarak dillendirmeli içinizdeki çürükleri temizlemelisiniz.
       Sayın sanayiciler ,geçmişte etliye sütlüye karışmadan sıkıntı çekmeden ,yasal veya dolaylı yollardan ülkemizde ve bölgeye kuru çay getiren çürük sanayiciler olduğunu biliniyor, sakın ola önümüzdeki kampanya döneminde bu ekonomik sıkıntılı süreçte bu yola baş vurmayiniz ,bilesinizki bu şehirde bu yola baş vuran bu çürük sanayicileri çekinmeyen  kalemlerinden deklare edecek insanların olduğunu bilesiniz.

    OLUR Kİ HER ŞEY TERS GİTTİ. 

     Olur ya, Bu yıl musluklari Mehmet ŞİMŞEK kapadi kredi vermedi,Allah bol kazanç versin ama geçmiş yıllarda on bir TL den aldığınız yaş çayı yüz otuz bin TL ye sattınız otuz beş TL ye aldığınız kuru Çayı hakeza öyle sattınız, sakin kazanamiyoruz diye mustahsile bu dönem eziyet etmeyiniz.
      Sayın üretici hemserilerim hem pandemi hemide gürcü (LARİSİNİN )değer kazanması ile zoraki çay mutahiti olmaktan üretici olduğumuz bu dönemlerde, kaliteli cay hasadi yapalim,yabancı maddelerden arınmış hasad etmeyide unutmayalım Çay bu bölgenin gözünün nurudur.

       SONUÇ OLARAK...

     Bir an evvel sanayicilerle siyasetçiler bir araya gelip hem kredi ve hemide destekleme fiyatının artırılması  konusunda,   bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunulmalidir.
      Görünen o ki bu yıl sorunlar giderilmez ise kuyis alim evlerinde çok kopacak. SAYGILARIMLA.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum