Rize
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

GENÇLERE TAVSİYELER

01 Mayıs 2023, Pazartesi 14:10

Sevgili gençler
     Eleştiri ve tenkide açık olun. Bir büyüğünüz sizi yetersiz görebilir, eleştirebilir; hatta zaman zaman size sinirlenip kızabilir. Ama bu sizi sevmediği anlamına gelmez. Tam tersine o, sizi sevdiği, ilgilenmeye değer bulduğu için tepki gösteriyordur.
.     Eleştiri kültürü çok önemli bir kültürdür. Bizim mahallede hiç yapılmadığı için de yanlış anlaşılmıştır. Bizim geri kalma sebeplerimizin başında gelen husulardan biridir. Eleştirin, sogulayın, sizi de eleştiren ve sorgulayandan istifade edin, değerlendirin.
     Şükrü ihmal etmeyin. Allah’a şükredin, insanlara teşekkür edin. Kalbinizi temiz tutun. Ameller niyetlere göredir. Aklınız, kalbiniz ve zevkiniz selim olsun.
     Şükür, verilen bir nimete karşılık yapılan iyi niyet belirtisidir. Teşekkür, kibar, kendine hakim, oturmuş kişiliğe sahip insanların davranış biçimidir. Unutmayalım ki, biz nasıl olursak, bize de aynı davranışlar yansıyacaktır. 
     En son olarak da öğrenmeye ve öğretmeye doymayın...Kitap okuma eyleminin yaşam kalitemizi arttıracağını biliyor muydunuz?  Kitap okumak yaratıcı düşünme becerisini geliştirir. Okuduğunuz her kitap dünyaya farklı bir pencereden bakmaıızı sağlar. Örneğin uyumadan önce farklı bakış açılarından etkilenirsen bu senin uyku sırasındaki yaratıcı düşünme sürecini olumlu yönde etkiler. Bu durum rüyalarımızda ve beynimizde pekişerek zamanla hayatımıza yerleşmeye başlar. 
         Bir araştırmada, bilişsel beceri testlerinde, kitap okuma alışkanlığı olan kişilerin olmayanlara kıyasla günlük yaşamda çok daha yüksek performanslar sergilediğini gösteriyor. Ayrıca kelime dağarcığı ve genel kültür düzeylerinin de diğer gruptan çok daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. İşte bizler de kendimizi daha yaratıcı, kavrayış düzeyi yüksek bir birey olarak geliştirmek istersek kitap okumak bizi hedeflerimize yaklaştıracaktır.
         Odaklanma becerisini artırır. Biliyorsun ki günlük yaşamda dikkatimizi dağıtan ve odaklanmamıza engel olan birçok neden vardır. 
         Bilgi kapasitesini artırır. 
         Stres seviyeni düşürür. Stres hayatımıza zaman zaman giren ve bizi büyük oranda etkileyen bir sebeptir. Ama korkma, stresle başa çıkabilmen için birçok yol var. Bu yollardan biri de kitap okumaktır. Sen de bu yolu tercih ederek stresini yenebilirsin. Yapılan bir araştırma sonucuna göre kitap okumak stres seviyesini %68 oranında düşürüyor.
         Uyku kalitesi artar ve daha huzurlu uyursun. 
         Empati yeteneğini geliştirir. Insanlarla sağlıklı iletişimler kurabilmemiz için empati yapabilmeye ihtiyacımız var. 
         Alzheimer hastalığından korur. Alzheimer hastalığından korunmak için zihnini sürekli olarak çalıştırman gerekiyor. 
         Düzenli kitap okuyan sıkılmaz. Kelime dağarcığı zenginleşir. Her kitap size başka hayatlar, başka insanlar, başka karakterler
hakkında bakış açıları kazandırır. Zeka seviyesini artarır, bilgi birikimini derinleşir. Kitap okurken belki evinizde küçük bir odadasınız, fakat zihniniz kıtalar dolaşıyor olacaktır.Kitap
okuyan bireyler daha duyarlı şasiyetler olurlar.
          Kur'ansız bir hayat, Allah'sız bir hayat demektir. ALLAH'la ve kendisiyle tanışmak isteyen Kur'an okusun. Kur'an'ı kendinize nazil oluyormuş gibi okuyunuz. Evinizde Kur'an dersi yapınız.
         Okuma planı ya da ne okuyacağımızla ilgili bölüm şahsa özel bir konudur. Okumak için seçilmesi gereken konular, kişinin yaşına, önceki müktesebatına, mesleğine, ilgi alanlarına göre planlanmalıdır. Belirlenen zaman dilimlerinde örneğin ihtiyacınıza göre; tarih-felsefe, sosyoloji-psikoloji, din-felsefe, Kur'an-hadis, roman-hikaye vs.okunması şeklinde planlamalar yapılabilir. Ancak okuyacağımız kitabın kesinlikle ilmí ve edebí bir değeri olmalıdır.
Selam ediyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum