Rize
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

İÇİMİZE SİNMEDİ

26 Şubat 2023, Pazar 21:16

Bizim mahallenin sürprizleri bitmez!
İhsan ELİAÇIK'ın  2007 yılında çevirdiği Yaşayan Kur'an isimli mealin Diyanet İşleri Başkanlığı marifetiyle, mahkemece toplatılıp imha edilmesi kararı üzerine düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. 
        Kendimi İhsan ELİAÇIK hocaya yakın bulmam, kitaplarını da okumadım. Sosyal medyadan izlemişliğim olmuştur. Ancak mevzu bu değil. İlke olarak yapılanı ahlakî bulmuyor ve kınıyorum. Bu tür uygulamaları biz tarihten çok iyi biliriz. Halifeye payanda olmadığı için hapiste işkenceyle katledilen Ebu Hanifeyi, bağnaz hanbelilerin baskısıyla, şehirden şehire sürülürken, sığındığı bir köyde ölen Buhari'yi, Emevilerin kaderciliğine karşı çıktığı için dili, elleri ve ayakları kesilerek katledilen Gaylan ed-Dimeşki'yi, Kur'anı farklı sahabilerin kıraatinden okuduğu için işkenceyle tevbe ettirilen ve öldürülen İbn Şenebuz'u, Osmanlı ulemasını, dini tartışmalarda yenmesine rağmen oldubitti ile idam edilen Molla Kabız'ı, daha nicelerini biliriz.......
       Eleştirel dil kullanan herkesi hedef alan, parmak sallayan, ortaçağ engizisyonunun faşizan tavırlarını anımsatan uygulamalara dönmeyi size kim dikte ediyor? Türkiyedeki dini yapılar siyasallaşmıştır. Gücü ele geçiren kardeşini yemek için ellerini oğuşturuyor. Biyolojik olarak aklı bozuk insanların evliya diye peşinden koşan bir müslüman kitle var bu ülkede. Bunların el'an yönetim üzerinde yaptırım gücü mevcut.
Görünen o ki; Diyanet bir kısım cemaatlerin vesayeti ile hareket ediyor. Çünkü yapılan uygulamalar tanıdık mevzileri işaret ediyor.  Beş bin yıl önceki kafayla bugünü yaşayamazsınız...
 Kiralık felsefe ile bağımsızlık olmaz. Düşünen kafalara ihtiyacımız vardır. Çağdışı insan malzemesi ile çağdaş işler yapılamaz. Bin tane şeyhi olup bir tane filozofu olmayan toplumların geleceği olmaz. Şimdiki Şeyhlik, beş bin yıl önceki totemizm kavramının insana dönüşmüş halidir. Bunların telkinleriyle düşünce avına çıkmışsanız bu ülkeye çok büyük kötülük yaparsınız. Bunu yapmayın.
       Muhaliflerinizi terbiye ediyorsunuz öyle mi? Peki devletin gücünü ele geçiren her grup bunu yapmaya kalkarsa, yarın bizim durumumuz nasıl olacak? Sizden sonra başkaları gelip, sizin yaptığınızı size yaparsa ne olacak? Hani bizler hep bu durumlardan şikayet eden insanlar (değilmiydik? Koltuğa oturunca bizlerde onlar gibi mi olduk? Listenizde başka hangi düşünen kafaların engizisyonu var acaba? Yazık değil mi bu memlekete? Bu çok tehlikeli bir gidiştir. Bu milletin kesesinden koca koca maaşları alın, lüks makamlarda yangelip yatın, en lüküs arabalara binin, devlet imkanlarını tepe tepe kullanın, ülkenin Ankara'sında oturun, anadolu'nun düşünen evlatlarına baskı uygulayın.Yaptığınız yanlıştır. Bu memlekette yazılı ve görsel literatürde, "islamın temel değerlerine muhalif" çok sayıda eser mevcuttur. Bula bula İhsan beyi mi buldunuz? Gücün yanında durmuyor diye mi...?  Güzel dinimizi tanrılar panteonuna döndürenler islamın temel esaslarıyla oynamış olmuyor anlaşılan. Yoksa tanrılar panteonunun vesayeti altındamısınız?
       İtiraf ediyorum ki; şimdiye kadar her seçimde bu iktidara oy verdim. Ancak bu icraatınızı onaylamıyorum. Lütfen bizi utandıracak işlere imza atmayınız. Zulüm abad olmaz. Yolunuz yol değil. Lütfen kendinize gelin. Tarih böyle suçları kara leke olarak kayıt altına alır. Tarihteki bütün baskıcılar insanlığın vicnanında mahküm olmuşlar ve hepsi de malub olmuşlardır. Yakışmadı ve içimize sinmedi.
Unutmayın! Devletin dini imanı adalettir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum