Rize
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

İLLE DE OKUMAK

20 Eylül 2022, Salı 15:46

     Kitap okuma eyleminin yaşam kalitemizi arttıracağını biliyor muydunuz? Aşağıdaki nedenleri okuduktan sonra kitap okumak için kendinize zaman ayırmaya başlayacaksınız diye ümid ediyorum.Hepimizin kendine has alışkanlıkları ve yaşam tarzları vardır. Hoşumuza gitsin ya da gitmesin, hayatta yerine getirdiğimiz rutinler, yaşam kalitemizi önemli ölçüde etkiler. Kütüphanane yapmayanlar hapishanane yapmak zorunda kalırlar. Eğer kitap okumayan biriyseniz kitap okumuyorsanız hemen kitap okumaya başlamanız için bir sürü neden vardır. İşte kitap okumanın biz insanlara sağlayacağı faydalar; Yaratıcı düşünme becerisini geliştirir. Okuduğumuz her kitap dünyaya farklı bir pencereden bakmamızı sağlar. Örneğin uyumadan önce farklı bakış açılarından etkilenirsen bu senin uyku sırasındaki yaratıcı düşünme sürecini olumlu yönde etkiler. Bu durum rüyalarımızda ve beynimizde pekişerek zamanla hayatımıza yerleşmeye başlar. 
     Bir araştırmada, bilişsel beceri testlerinde, kitap okuma alışkanlığı olan kişilerin olmayanlara kıyasla günlük yaşamda çok daha yüksek performanslar sergilediğini gösteriyor. Ayrıca kelime dağarcığı ve genel kültür düzeylerinin de diğer gruptan çok daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. İşte bizler de kendimizi daha yaratıcı, kavrayış düzeyi yüksek biri olarak geliştirmek istersek kitap okumak bizi hedefimize yaklaştıracaktır. Odaklanma becerisini artırır. Biliyorsun ki günlük yaşamda dikkatimizi dağıtan ve odaklanmamıza engel olan birçok neden var. 
      Cep telefonlarımızdan gelen bildirimler, çevremizden gelen görüntü, sesli uyaranlar derken dikkatimiz birçok sebeple dağılabiliyor. Fakat gece yatmadan önce 25-30dakika kadar kitap okursak konsantrasyon becerimizi geliştirmiş oluruz. Kitap okurken yaptığımız odaklanma eylemi beynimizi odaklanmaya ve düşünmeye karşı zorlarken bu konuda beynimizi eğitir. Sen de yatmadan önce kitap okuyarak konsantrasyon ve odaklanma becerilerini üst seviyelere çıkarabilirsin. Bilgi kapasitesini artırır. Genel kültürümüzü geliştirmek için kitap okumaya ve öğrenmeye ihtiyacımız vardır. Öğrenme sürecinin en etkin olduğu zamanları da belirleyip değerlendirmemiz lazım. Sakin bir zihinle Öğrendiklerimiz beynimizde daha kalıcı bir şekilde pekişir. Bu yüzden örneğin uyumadan önce kitap okumak öğrendiklerimizin uykuda pekişmesini sağlarken beyin kapasitemizin de gelişmesine yardımcı olacaktır.
      Stres seviyeni düşürür. Stres hayatımıza zaman zaman giren ve bizi büyük oranda etkileyen bir sebeptir. Ama korkma, stresle başa çıkabilmen için birçok yol var. Bu yollardan biri de kitap okumaktır. Sen de bu yolu tercih ederek stresini yenebilirsin. Yapılan bir araştırma sonucuna göre kitap okumak stres seviyesini %68 oranında düşürüyor.
       Uyku kalitesi artar ve daha huzurlu uyursun. Gün içinde yaşadığımız durumlar, olaylar bizi bazen negatif etkileyebilir ve tüm günün o negatifliğiyle yatağa girmek pek rahat ve kaliteli uyku sunmaz bize. Bu yüzden kafamızı dağıtacak ve bizi rahatlatacak bir şeyler yapmamız gerekebilir. Bu durumda yapmamız gereken ise uyumadan önce kitap okuma alışkanlığı kazanmaktır. Bizde uyumadan önce kitap okuyarak kendimizi rahatlatabiliriz. Bu da kendimizi huzurlu hissetmemize neden olur. Böylece uykuya dalmamız kolaylaşır ve mışıl mışıl uyuyabileceğimiz bir uyku bizleri bekliyor olur…
       

     Empati yeteneğini geliştirir. Insanlarla sağlıklı iletişimler kurabilmemiz için empati yapabilmeye ihtiyacımız var. Science dergisinde yer alan bir araştırma makalesine göre, uyumadan önce özellikle de edebi değer taşıyan bir kitap okumak, kendimizi çeşitli kurgu karakterlerinin yerine koyarak empati yeteneğimizi geliştirmemize yardımcı oluyor. Bu durum insanların ve diğer canlıların duygu ve düşüncelerini anlamamıza yardımcı olurken gerçek hayatta olaylara daha geniş açılardan bakabilmemizi sağlıyor. Çünkü kendini başkasının yerine koyabilme durumun kitap okudukça zihnine yerleşerek gelişiyor ve insanlarla daha sağlıklı iletişimler kurabilmen için sana bir kapı açıyor.
     Alzheimer hastalığından korur. Alzheimer hastalığından korunmak için zihnini sürekli olarak çalıştırman gerekiyor. Bu hastalığın en etkili önleyicileri arasında kitap okumak geliyor. Çünkü kitap okuma eyleminde bilinç devamlı hareket halinde oluyor. Geceleri uyumadan önce kitap okumak beynin temel fonksiyonlarını sağlamlaştırıyor. Özellikle hafızanın diri kalmasını ve algıların açık olmasını tetikliyor. Yani sürekli olarak kitap okursanız Alzheimer hastalığına yakalanma riskiniz son derece düşer. Kısacası, eğer uykuya düşkünseniz, kaliteli ve rahat uyumaya ihtiyacınız varsa ve uyumadan önce kendinize yatırım yapmak istiyorsanız her gece yatmadan önce kitap okuma alışkanlığı edinmeniz çok önemli.
     Düzenli kitap okuyan sıkılmaz. Kelime dağarcığı zenginleşir. Her kitap size başka hayatlar, başka insanlar, başka karakterler hakkında bakış açıları kazandırır. Zeka seviyesini artarır, bilgi birikimini derinleşir. Kitap okurken belki evinizde küçük bir odadasınız, fakat zihniniz kıtalar dolaşıyor olacaktır.Kitap okuyan bireyler daha duyarlı şasiyetler olurlar.
      VAHY'i hayatınızın eksenine yerleştiriniz. Kur'ansız bir hayat, Allah'sız bir hayat demektir. ALLAH'la ve kendisiyle tanışmak isteyen Kur'an okusun. Kur'an'ı kendinize nazil oluyormuş gibi okuyunuz. Evinizde Kur'an dersi yapınız.
      Okuma planı ya da ne okuyacağımızla ilgili bölüm şahsa özel bir konudur. Okumak için seçilmesi gereken konular, kişinin yaşına, önceki müktesebatına, mesleğine, ilgi alanlarına göre planlanmalıdır. Belirlenen zaman dilimlerinde örneğin ihtiyacınıza göre; tarih-felsefe, sosyoloji-psikoloji, din-felsefe, Kur'an-hadis, roman-hikaye vs.okunması şeklinde planlamalar yapılabilir. Ancak okuyacağımız kitabın kesinlikle ilmí ve edebí bir değeri olmalıdır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum