Rize
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

KUR'ANIN GERÇEK MÜFESSİRİ

02 Ocak 2023, Pazartesi 22:30

Yaratanın sözünü yeterli görmeyen ve din olarak O'nun sözlerine tam bir teslimiyet ile güvenmeyen biri Mü'min olabilir mi? Özellikle günümüzde bir kısım Müslümanlar, âlim saydığı kişilere ve kitaplarına güvendiği kadar Allah'a ve kitabına güvenmiyor ya da Allah'ın kitabını yeterli görmüyor. Dini doğrudan Allah'tan değil âlim saydıkları kişiler üzerinden öğrenmek istiyorlar. Oysa Allah bu Vahyi sadece belli insanlar okuyup anlasın diye indirmedi. En bilgisiz olandan, en bilgiliye kadar her seviyeden insana hitap edebilecek eşsizlikte bir mesajdır Kur'an. Hiç okumadığı Kur'an'ı yeterli bulmuyor, yani bir anlamda ona gerektiği gibi güven duymuyor ve yine birçoğundan habersiz olduğu rivayetleri Kur'an'ın önüne koyuyor çoğu insan. Şayet bu kişiler Kur'an dışı kaynaklara güvenip bağlandıkları kadar Kur'an'a bağlansalar, o zaman Kur'anın büyük bir bereket kaynağı olduğunu anlayacaklardı.Muhammed Esed, Kur'an'ın kendi kendisinin tefsiri olduğunu şu şekilde anlatır: "Kur'an bireysel emir ve öğütler içeren bir derleme olarak görülmemelidir. O eksiksiz bir bütündür. Şöyle ki; her ayet ve her cümlenin diğer ayet ve cümlelerle yakın alakası vardır ve bütün bu ayet ve cümleler birbirlerini açıklar ve ayrıntılı kılar. Sonuç olarak, Kur'an'ı anlayabilmek için Kur'an'da yer alan her ifadenin başka bölümlerde nasıl geçtiğine bakmalı, Kur'an'da geçen konuları sık sık yapılacak Kur'an içi göndermelerle açıklamaya çalışmalı, Kur'an'ın temel mantığı ve temel inançları işığında ayetleri yorumlamalıyız. Bu kural uygulandığı takdirde göreceğiz ki Muhammed Abduh'un da dediği gibi, Kur'an kendisinin en iyi açıklayıcısıdır."
"Biz bu Kitab’ı sana indirdik ki; her şeyi açıklasın, doğru yolu göstersin, ona bağlananlara bir ikram ve bir müjde olsun.” (Nahl :89)
 

 Kur'an kendi Kendisinin müfessiridir. Kimi insanlar dinini kaynağından öğrenmeye değil, atasından görüp öğrendiği dini, Kur'an'da bulmaya çalışıyorlar. Bulamayınca da Kur'an'ın eksik, yetersiz olduğunu söylüyorlar.  Bunca müslüman sabah akşam  dua ediyor Allah'a. O'nu her türlü eksiklikten tenzih ettiğini ifade ediyor, diğer taraftan vahyettiği kitabında kullarından istediklerini açıklamak konusunda eksik, öyle mi? Bugün din adına Kur'an'ın yeterli olduğunu anlatmakta en fazla güçlük çekilen insanların neredeyse tamamı Müslüman. Aynen böyle. Çünkü zihinleri o kadar çok bilgi kirliliğine maruz kalmış ki, kendi akıllarını kullanarak sahip oldukları kabullerini ve bir kısım rivayetleri sorgulayacakları yerde, onlara din diye inanıyorlar.
       "...Bu Allah'tan başkasına ibadet etmemeniz için doğru hüküm veren, her şeyden haberdar olan, Allah tarafından ayetleri sağlamlaştırılmış, sonra da açıklanmış bir kitaptır. (De ki:) "Şüphesiz ki ben O'nun tarafından size gönderilmiş bir uyarıcı ve müjdeleyiciyim....Hud:1-2
   

   Ellerindekini Kur'an'a onaylatamayınca da Kur'an'ın bildirdiklerini eksik sanıyor ve sonuçta başka kaynaklara ihtiyaç duyuyorlar. Sanki İslam âleminin paramparça olmuş görüşlerinin kendi içinde bir ittifakı var. Allah'ın dini ortak kabul etmez. 
     

  Allah dinini gönderir ve onu en güzel şekilde açıklar: "Muhakkak ki biz, bu Kuran’da insanlara her türlü misali çeşitli şekillerde anlattık. Yine de insanların çoğu inkârcılıktan başkasını kabullenmediler.” (İsra  89) Ancak yaygın olarak yaşanılan din, Allah'ın gönderdiği din mi değil mi? İşte en başta bunun sorgulanması gerekir. Allah'ın Vahyettiğini oyuncağa çeviren ve onunla çelişen uygulamalarda bulunan ma'lum İslam algısına karşı  kur'an ile mücadele edip hakkı haykırmaya cesareti olanlara selamlar olsun.
       Aksi halde değişik başlıklar altındaki tarihsel bilgileri kurtarmak uğruna Allah'a, Kur'an'a ve peygamberimize atılan bunca iftira ve uydurmaları görmezden gelip kafamızı kuma gömmek işin kolay olanını tercih etmek çıkar yol değildir? “İyice araştırıp kavrayan bir topluluk için ayetleri biz tam bir biçimde ayrıntılı kıldık.” (En'am 98)

Kur'anın kendi kendisini açıkladığına delil olan diğer ayetler:
Yûnus :5,10:24,37, Yûsuf :111
A'râf :32,52,145,174 Tevbe:11
En'âm :55,97-98,114,119,126,154
Ra'd :2 isrâ :12
Rum :28 Fussilet:3

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum