Rize
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

MAZOT  ve GÜBRE DESTEĞİ

29 Nisan 2023, Cumartesi 10:40

...Sayin Cumhurbaşkanimiz Trabzon ve Rize' ye  geleceği 3 Mayıs 2023 gününde  bölgemizi illgilendiren birçok konu olmasina rağmen  " çok kolaylıkla "  sadece " maduriyeti giderin "  talimati verererek çokta teknik konu olmayan özellikle bölgemizi çok çok ilgilendiren 2 konuyu yazacağim.
    1- ÇAY BÖLGESİNDE   ZORUNLU OLAN BUDAMANIN ÇOK ACİL OLARAK   ERTELENMESİ
    2- GÜBRE  ve MAZOT DESTEĞİNIN  TÜM ÜRETİCİLERE ÖDENMESİ.
.......... 1-  Çay üretim  alanlari  rakim ( yükseklik)    gözeltilerek  2 veya 3  bölgeye ayrilarak    en alt bölge olan deniz seviyesinde "  Budama  MUTLAKA EN AZ 3 YIL  ( bu yıl dahil) "    2. Bolgelerde en az 5 yil   çay üretiminin geleceği icin ( ülkemizin kâri için)  ertelenmelidir...
........ Şuan da bölgemizdeki çaylik alanların budama yapilma nedeni  mevcut çay alanlarin            "  gençleştirme  ve böylece taze sürgün elde ederek verimi ve üretimi artirmak tir.
......Çaylik alanlarda budama  " gencleşme "  ve doğal sonucu olarakta  " ürünün kalitesi ve verimi "  için yapilmaktadir ( Asil amaç budur)...
......Fakat  çay tarim alanlari  incelendiğinde             " bölgede  "  "budamaya uygun  olmayan "  çay alanlari nin oraninin % 90-95   lerde olduğu rahatça tespit edilebilir.
..........Bölgede var olan çay alanlarinda budamanin   ısrarla devam ettirilmesi "     ülkemizin çayciliğina aşiri zarar verecektir. 
.........2- bildiğim kadariyla ÜRETİCİYE (  üreten çiftçiye)  1993  ten beri  alan bazli olarak  " MAZOT  ve GÜBRE DESTEĞİ  "   verilmesine rağmen;  yaklaşık   820.000 dekar olan yaşçay alanindaki üreticileri çok azi ( tahminim   toplamda %5  i geçmez)  Faydalanamamaktadir.....Türkiye'  de  en mükkemmel  alan bazli  " çokyiilk olan  "   çay üretim alanlari ve  " çay üreticileri ( çay üreten çiftciler )  TARIM BAKANLIGINA BAĞLI   olan ÇAYKUR  tarafindan  " RUHSATLANDIRILARAK "  kayit altina alinmiştir........ Buna rağmen  çay üreticisi   " ÇKS  sistemine kaydedilmemiş ve  " alan bazli olan "  MAZOT  ve GÜBRE DESTEĞINDEN  "faydalanamamıştır 
.....Burda ki magduriyetin çok basit bir çözümü vardir.
   1- Tarim il veya ilçe müdürlukleri ellerinde kayit yoksa  ( - ki olmali; yoksa şimdiye kadar temin etmeli idi)       
          a) Ziraat Odalarindaki üretici kayitlari istenebilirdi      
          b)- Çay Üretecicisi  ( Çiftçi  ) olarak  çay ruhsati verilenlerin listesini ÇAYKUR  dan alip sisteme işleyerek var olan mevcut  " çay ruhsat alani "  kadar parayi  " ÇAY PARASI  veya BUDAMA PARASI  veya DESTEKLEME PARASI  yatirir gibi  üreticilerin hesaplarina  " YILLARDIR   YATIRABİLİRLERDİ...    
    2- ÇKS  sistemine yine bu iki kurumla işbirliği yapilarak  ureticilere " SEÇİM ARİFESİNDE "  " evrak getir - şu kurumlardan evrak topla  getir- götür "   denilmezdi.
       BÖLGEMİZDE  KANSERE DÖNMÜŞ  ve DÖNMEK ÜZERE OLAN  BİRÇOK KONULAR  UMARIM   SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA   " TAM  ve DOĞRU  OLARAK "  AKTARILIR  ve KÜSTÜRÜLEN SEÇMENİN  BU KONULAR DÜZELTİLEREK GÖNÜLLERİ ALINARAK YÜZLERİ GÜLDÜRÜLÜR.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum