Rize
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

Monosodyum Glutamat

14 Mart 2023, Salı 11:17

Değerli dostlar
Bugün sizlere, Yedikçe daha fazla yememize de neden olan fastfood ürünlerinin temel katkı maddesi olan monosodyum glutamattan bahsetmek istiyorum. Beyindeki tat algımızı değiştirerek, bu algılanan tada bağımlılık yapmasıyla bilinen bir katkı maddesidir. En önemli özelliği yediğimiz paketli gıdaları daha lezzetli hale getirerek daha fazla yedirme isteğidir. Ülkemizde 2013 yılında yayınlanan Resmi Gazete ’de ‘’Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği’’ ile E-621 koduyla yapay olarak üretilen başta cipsler olmak üzere kraker, bisküvi, salam sosis, hazır çorbalar, köfte harçları, salata sosları, sucuk, hamburger, pizza, konserve, dondurulmuş gıdalar, bulyon, meyveli yoğurtlar gibi birçok ambalajlı üründe yer almaktadır. Maalesef sadece ambalajlı ürünlere eklenmekle kalmayıp, üretilen yemeğin lezzetini arttırmak ve bağımlısı hale getirmek için ayrıca toplu yemek firmaları,  üreticilerinin de sıklıkla kullandığı bir madde haline gelmiştir.
        Bu madde  eklendiği gıdaya farklı bir tat katarak, beynimizi aldatıyor ve kullanan kişiyi bu tadın bağımlısı yapmaktadır. Aslında glutamik asit birçok gıdada doğal olarak bulunan ve gıdaya özgü tadı veren, beyinde birçok fonksiyonun da yerine getirilmesinde aktif olarak kullanılan, çok önemli bir maddedir. Ancak iştahı açma özelliği de bulunduğunu keşfeden hazır gıda üreticileri glutamik asidin yapay formu olan D-glutamik asidi üreterek, ürünlerinde kullanmaya başladılar. Yapay olan bu D-glutamik asit sadece iştah açmak kadar masum bir madde olmayıp beyinde büyük tahribata yol açan bir toksin gibi çalışmaktadır.
       Doğal olarak vücudumuz tarafından da üretilebilen bir madde olup sindirimi ve emilimi yavaş olduğu için kana geçişi kontrol altındadır. Beyinde ve sinir hücrelerimizde belirli bir seviyede bulunmalıdır.  Ancak sentetik olarak elde edilen yapay form, sindirimi ve emilimi yükseltmektedir. Kana ve beyine geçişi çok hızlı olup, kontrol edilememektedir. Başta migren, fibromyalji, otizm, sıklıkla çocuklarımızda görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi hastalıklara zemin hazırlamaktadır.
       Ayrıca monosodyum glutamat, başta migren olmak üzere, Huntigton Hastalığı, epilepsi, Alzheimer, demans, nöropatik ağrılar, insülin direnci ve obezite, hamilelerde plasentayı geçerek otizme neden olduğu gösterilmiştir. Bir çoğumuzun rutini haline gelen sabah yorgunlukları, halsizlik, kırgınlık, bel, sırt ve baş ağrıları, bilinç bulanıklıkları gibi birçok semptomun da arkasında bu maddenin olduğunu göz önünde bulundurmakta fayda var.
       Patates cipsi yiyen çocuğun beyin fonksiyonları, karaciğer ve midenin fonksiyonları bitiriyor ve teslim alınmış oluyor.. Artık kendisine bal, süt, yoğurt, turşu, normal ev yemekleri gibi doğal ürünler yediremiyorsunuz.
       Tedavide yapılması gereken ilk şey  bu şikâyetlerin çoğunun arkasında yatan ilgili maddenin tüketiminin önüne geçmektir.
Selam ediyorum

Yorumlar

  • yorum avatar
    Osman Sarı
    19-03-2023 11:17

    Çok doğru.. Yetmiş yaşımda yesem.. Bir fayda verir mi?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum