Rize
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

ORUCU BOZAN ŞEYLER

27 Mart 2023, Pazartesi 19:58

Orucun farz kılındığı ayette Rabbimiz şöyle buyuruyor: " Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Sorumlu davranasınız diye" Her ibadetin gerçekleştirmesi gereken bir amacı vadır. Orucun amacı da sahibine sorumluluk bilinci oluşturmasıdır. Bu yazımızda bunun analizini yapmak istiyorum.
Orucumuza sadece yemek ve içmek zarar vermez: 

Soruyor vatandaş, sakız çiğnemek orucu bozar mı, gözüne, burnuna, kulağına bir damlacık ilaç damlatmak orucu bozar mı, duş almak orucu bazar mı, astım hastalarının kullandığı fıs fıs orucu bazar mı, iğne yaptırmak orucu bozar mı, diyalize girmek orucu bozarmı diye? 

Hayır kardeşim ben sana orucu bozan şeyleri anlatayım şimdi:

- Gıybet etmek orucu bozar kardeşim. Çünkü gıybet etmek çok büyük olumsuz sonuçları olan bir büyük günahtır. Aynı zamanda gıybet etmek sorumsuz bir davranıştır ve üstelik haramdır. Bu derece kötü bir davranışı işleyen kimsenin ne orucu kalır ne de başka bir ameli.
- Yalan söylemek orucu bozar kardeşim. Çünkü sorumsuzca yapılan bir işlemdir ve haramdır. Yalanla müslümanı bir arada nasıl düşünebiliriz. Oruçlu bir ağızdan yalan sözcükler dökülüyorsa, onun orucunun ne değeri olabilir ki.

- İftira orucu bozar mı diye sormak zaittir. Düşünebiliyormusunuz oruçlusunuz ve en büyük kul hakkı olan bir eylemi irtikab ediyorsunuz. 
- Haset orucu bozar. Çünkü hased ahlakî şirk kavramı içinde değerlendirilen bir harekettir. Yani Allah'ın bir kişiye verdiğine razı olmama halidir ve çok büyük olumsuz sonuçlar doğurur.
- Torpil orucu bozan kul haklarından biridir. Düşünebiliyormusunuz, oruçlusunuz ve en büyük günahlardan biri olan kul hakkına giriyorsunuz. Birinin hakkını alıp diğerine veriyorsunuz. Böyle bir ameli işleyen kimseye Allah nasıl rahmet nazarıyla bakar? Allah muhafaza.
- Zulum, irtikab etmek orucu bozar.

- iltimas, adaletten ayrılmaktır. Adalet dinin iki ayağından biridir. Bu da orucu bozar. Çünkü sarumsuzca işlenmiş günah bir davranıştır.
- Rüşvet, Resulüllah:"Rüşvet alana da verene de lanet etmiştir." Böyle bir günah elbette orucu bozar. 
- Ana-babayi üzmek, orucu bozar kardeşim. 
- Sözünde durmamak orucu bozar.
- İhaleye fesat karıştırmak orucu bozar.
- Ahlaksız dizi ve programları izlemek de orucumuza zarar verir. 
Kısaca kişinin işlediği her günahın amellerine zarar vereceği bilinmelidir.
Yani her türlü sorumsuz hareket orucu bozar. Çünkü oruç tutmak kendimizi tutmak anlamına gelir. Başımıza gelenler hep kendimizi tutamadığımızdan değil midir? İşte oruç kendimizi tutmayı öğreten bir ibadettir. Yoksa Allah'ın, bizim aç kalmamıza ihtiyacı yoktur elbette. Oruç ibadetini iyi okumamız ve alınması gereken dersleri de almamız gerekmektedir. 
Dem bu demdir. 

Selam ederim

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum