Rize
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

ÖZGÜRLÜK PEYGAMBERİ

11 Temmuz 2023, Salı 12:45

Değerli dostlar
Mücadile suresi, İslâm öncesi dönemde gelenekleşmiş bir haksızlık ve ayrımcılık örneği üzerinden kadına yönelik zulmü reddeder. Bu haksızlık, eşi anne yerine koyarak onu haklarından mahrum bırakma geleneği olan zıhar'dır. Yani kişi eşine sen bana annem gibisin diyerek hanımını boşuyordu. Bu tür haksız uygulamaları yaşanmış bir örnek üzerinden mahkûm eden vahiy, uygulamayı sürdüren kimseye ceza olarak keffaret yükümlülüğü getirir.
Bu haksızlığın kendisine yapıldığı hanım Havle binti Sa'lebe'dir. Eşi Evs b. Samit "Sen bana anamın sırtı gibisin" diyerek zıhar yemini yapar. Daha sonra Havle'ye birliktelik teklif ettiğinde bu kez o reddeder ve "Hükmü Rasulullah versin" der. Kocası, "Ben söyleyemem" der. Havle olayı Allah Rasülü'ne taşır ve Nebi ile arasında şöyle bir konuşma geçer:
- Ya Rasulallah! O beni aldığında gençtim, güzeldim, alımlıydım. Ona birçok çocuk verdim, yaşım da ilerledi. O zaman sevdiğiydim, şimdi anası oldum: beni sokağa bıraktı. Size geldim.
Resulüllah:
- Sen ona haram olmuşsun.
Kadın:
-Vallahi talak vermedi! (Yani boşamadı)
Resulüllah:
-Haram olmuşsun, bu konuda bir şey inmedi!
Kadın:
-Bir daha düşün, kurban olayım ya Rasulallah!
Resulüllah:
-Kendi görüşüm böyle!
Kadın:
-Ama, bana muhtaç küçük bir yavrum var, eğer ona versem telef olur, yanıma alsam aç kalır.
-Allah'ım! Halimi Sana, yalnız Sana havale ediyorum! Deyiverdi.
     Kadın Peygamberimizin karşısında ne kadar Özgür ne kadar güzel sorguluyor ve diretiyor. Haklı olduğuna inanıyor bu senin yorumun mu demeye getiriyor. Allah'tan bir cevap bekliyor. Demek dinin tamamen Allah'a ait olduğunu Resulullah bunlara kavratmış. Farkındaysanız hiç de yadırganmıyor. Resulullah fetva veriyor, kadıncağız fetvaya ikna olmuyor. Yani anlaşılan dinde kanun koyanın Allah olduğunu Resulullah ümmetine kavratmış. Bak buradan sadece Allah'a kul olmuş insanların gerçek özgürlüğü yakaladıklarını da anlamış oluyoruz.
     Bu diyalogdan bir müddet sonra, Havle, bu âyetlerin indiği müjdesini alır. Dahası, "hakkını ve hukukunu arayan kadın" olarak hem Kur'an'a hem de tarihe geçer.
İşte ilgili ayetler:
 "DOĞRUSU Allah, kocası hakkında
seninle tartışan ve nihayet (işini) Allah'a
havale eden kadının başvurusunu kabul
etmiştir.zira Allah ikiniz arasında geçen
konuşmayı işitiyordu: Çünkü Allah her
şeyi işitendir, her şeyi tarifsiz görendir."
"İçinizden "Sen bana annem kadar haramsın" diyerek eşlerinden ayrılan kimselere
gelince: o kadınlar asla anneleri olamaz;
onların anneleri yalnızca kendilerini doğu-
ranlardır; ve şüphesiz onlar mantıksız, 
dahası düzme-koşma bir laf söylüyorlar: Ama
şüphe yok ki Allah, tarifsiz bir bağışlayıcı,
eşsiz bir rahmet kaynağıdır."
 "Ne ki, "Sen bana annem kadar haramsın" diyerek eşlerinden ayrılanlar, ardından da söylediklerinden geri dönen kimseler var ya: işte onların (keffareti) eşler birbirine yaklaşmadan önce bir köleyi özgür kılmaktır. Size yönelik ilâhí uyarı budur. Ve Allah bütün yaptıklarınızdan ayrıntısıyla haberdardır."
(Mücadele:1-3)

 Ayet, Allah Rasülü'nün terbiye ettiği nesle mensup bir kadının, hak ve hukuk konusundaki tavizsiz duruşu ve destâni 
özgüveninin ifadesidir..
 Yani, tabii ve fitri olanın yerine sentetik olanı ikame ediyorlar. İlâhi yasalar, gelenek ve örf yoluyla da bozulamaz... "Özgürlük
değerler tarafından belirlenmelidir
 hırslarımızla değil." Medine dışındaki Araplarda görülmeyen zıhar uygulamasının, Araplara Yahudilerden geçtiği sanılmaktadır.
İnsan onurunu incitmek onu öldürmek gibidir. O halde keffareti de bir insan diriltme demeye gelen köle azadı olmalıdır. Bu günahın keffaretinin köle azadı olması, hem kadına yapılan bu zulmün kadına köle muamelesi yapmak olduğunu, hem de bu tür
uygulamaların köleliği besleyen kaynaklardan biri olduğunu ihsas eder. Zaten keffaret de, "günahın doğurduğu mahzurları ortadan kaldırmayı amaçlayan ceza" değil midir? 
Selam ediyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum