Rize
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

Rize neden turizm alanında ilerleyemiyor?

21 Ağustos 2022, Pazar 18:54

Doğu Karadeniz'e gelen turist sayısında önemli artışlar yaşanıyor.

Ancak ilimizde turistlere sunulan olanakların fazla olmaması gelen turistlerin ilimizde fazla kalmadan ayrılmasına sebep oluyor.

Turizm sezonu açılırken, profesyonel rehber gözlemlerinin dikkate alınmaması, İl genel meclislerinin ve belediye meclislerinin liyakatsiz oluşu bu konulara eğilim veremeyişi ile tur operatörlerini teşviklere yönetecek hamlelerin bulunmaması gelecek turistlere engel teşkil ediyor.

 Yapılan hava limanı turizme yüzde yüz katkı sunmalı hava limanına yakın uygun bir yerde kruyuz yolcu gemisi karşılama konseptinin oluşturulması gerekiyor. İlimizde düzgün bir limanın dahi olmayışı büyük bir başarısızlıktır.

Yolcu gemilerinin limanımıza yanaşamıyor olması yapılan hava limanına uygun projelerin olmaması günümüzde bölgemizde artan turist sayısını karşılayamıyor olmamız daha bir çok konuda alt yapıların oluşturulmaması sorunlara acil çözümlerin üretilmesini gündeme getiriyor.

Yapılan gözlemlere göre bölgede turizmin başta gelen sorunları otellerin azlığı, tarihi mekanlardaki bakımların yapılmayışı ve turistlere farklı aktivitelerin sunulamaması ekonomik kayıplara yol açıyor.

Güvenlik sanılanın aksine bölgede en önemli sorunlar arasında yer alıyor. Sorunların giderilmesi bölgeye yapılacak yatırımların artması turizm faaliyetlerinin güçlenmesine turizmin çeşitlendirilmesi ve geniş bir zaman dilimine yayılabilmesi açısından büyük önem arz ediyor.

 Rize yöresinde akar suların şelalelerin yapısının turizme açılması önem arz ediyor.

Denizdeki dalga hareketlerinin kıyılarımıza tahribatı vermesinin önüne geçilmesi gerekiyor.

Rize’nin modern bir mozaik müzeye ihtiyacının olması ve ciddi bir konaklama sorununun çözülmesi gerekiyor. Turizm için geniş kapasiteli tesislerinin olmaması ciddi derecede çevre düzenlemesine ihtiyaç duyuluyor olması ilimizin yazın dağcılık ve doğa yürüyüşüne, kış mevsiminde kayak sporuna elverişli parkurlara sahip olması ve bu noktalara çıkışlarda çok az sayıda konaklama merkezlerinin bulunması turistlerin komşu illeri tercihine sebep oluyor.

İlimizdeki tarihi yapıların yeterince korunamıyor olması maalesef bir türlü park sorununun çözülememesi , teleferik projesinin gerçekleştirilmemesi ve bu projenin kapsamı değiştirilerek Sahil ‘den kaleye-Kaleden Ziraat bahçesine oradan dağ başına ve sonra ısırlık tabiat parkına gelmesi hem trafiği rahatlatır hem de Rize’mize bir güzellik katacaktır.

Sonuç  olarak;

Rize yerli ve yabancı turistleri kapsayan turizm hareketini ortaya koyacak konaklama yerlerinin çoğalmasıyla turistlerin ilimizde fazla süreli durmasına ve harcama yapması için gerekli altyapı eksiklerinin tamamlanması ile turizm yatırımların hızlanması ve tanıtımın iyi yapılması ile turizm faaliyetlerinin önünü açıp yöre ekonomisine katkı sağlarken, bölge halkına daha fazla iş olanağı sağlamış olacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum