Rize
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

SARİYER’İN ABİSİ, HALDOZLU İBRAHİM BALCI ABİMİZ VEFAT ETTİ

19 Haziran 2023, Pazartesi 17:48

Özellikle milli mücadeleye dair çok sayıda kitabı olan, Sarıyer’in sporunda, kültüründe, sosyal yaşamında adeta canlı tarihi, belleği hüviyetini taşıyan İbrahim Balcı bir süredir rahatsızdı ve oğlu bu sabah saatlerinde Hakk’a yürüdüğünü biz dostlarına paylaştı.

Merhum İbrahim Balcı değerimizi Haldoz’un, Humruk’un bir başka değeri, tarih hazinesi Mahiye Morgül ablam, komşum tanıştırmıştı. Hatta bir keresinde RİMER’de konuğumuzda olmuştu.
Kıymetli büyüğümüzle ilgili taziye yazmak üzere bilgisayarımın başına geldiğimde Mahiye (Morgül) Abla aradı, ağlıyordu… Kapatınca aklıma geldi, İbrahim Balcı ile ilgili geçmişte birkaç yazı yazmıştım, birini buldum, onu anlatan giriş bölümünü buraya kopyalamak istedim.
Ruhun şad mekanın cennet, sevenlerinin ailenin başı sağ olsun Sevgili İbrahim Balcı abi.
Ekim 2018’de yazmışım…

Rize Merkez Portakallık Mahallesinden. Ama 1941’de 7 yaşındayken geldiği İstanbul Sarıyer’de yaşıyor. Sarıyer’de bugünde Rizeli, Karadenizli çoktur ama o yıllarda boğazın Avrupa yakasının kuzeyinde ki bu bölgenin bizim Aspetten pek bir farkı yoktu.   

Sarıyer’in tarihinde, kültüründe, sporunda, sosyal yaşamımda çok ama çok izleri var, İbrahim Balcı’nın. İlçenin belleğidir adeta ancak hiçbir zamanda ata toprağından, ata toprağındaki gelişmelerden uzak kalmamıştır. Malum bizde göç yerine gurbet esas olduğundan çoğu Rizeli gibi onunda bir ayağı Rize’dedir. Rize’ye gelişlerinde boş da durmaz, Cumhuriyetimizin öncesi dönemleri yaşamış yada işitmişlerle haşır neşir olur, belge toplar, derler.   

Çoğunluğu Milli Mücadele döneminin Karadenizli kahramanları, Sarıyer, Sarıyerliler ve Sarıyer’in sporu konusunda olmak üzere yirmiden fazla yayınlanmış eseri var İbrahim Balcı’nın. 2017’nin Mayısında kendisiyle tanışmadan çok önce 2011’de yayımladığı, “Rizeli Milis Yüzbaşı İpsiz Recep Reis Emice” kitabını okumuştum. Sonrasında çok yönlü, entelektüel ötesi ablam, mahallelim Mahiye Morgül’den dolu dolu bir Cumhuriyet değeri olduğunu çok işitmiştim. Nihayetinde de teşvikimle (önsözünde yazmış zaten, eksikliğini çok net hissettirmişim kendisine) “Rize Türküleri” kitabını kaleme alan Mahiye Morgül için düzenlediğim imza ve söyleşi gününde tanışma, sohbet edebilme şansım oldu değerli üstat, İbrahim Balcı ile.
İbrahim Balcı ile tanışılınca Milli Mücadelenin o büyük kahramanı, hemşerimiz “İpsiz Recep” elbette konuşulur. Ama İbrahim Balcı’nın İpsiz Recep kitabından öncede milli mücadele ve milli mücadele kahramanlarını işlediği başka kitapları da varmış, o gün öğrendim. O gün bir başka Rizeli isimsiz milli mücadele kahramanını daha kaleme almak için arşiv çalışması yaptığını, bu amaçla Rize’ye tekrar gittiğini de öğrenmiştim kendisinden.

Değerli yazar büyüğüm bu son kitabını tamamlamış ve bu yaz döneminde imzalayarak gönderme nezaketinde bulunmuştu. Eylül’de İstanbul’a döndüğümde “Milis Binbaşı Hacıoğlu Hafız Mehmet Ragip Bey” ’den böyle haberim oldu. 

Milli Mücadelede daha nice şükran borçlu olduğumuz meçhul kahramanlarımızın olduğunu vurgulayarak bu kitabı adeta iğne ile kuyu kazarcasına tanıklarla konuşarak, arşivlerden cımbızla evrak ayıklayan değerli yazar büyüğümüz İbrahim Balcı'yı tebrik ediyor, yeni eserleri için sağlık, kuvvet, zihin berraklığı diliyorum.”
Yazı uzayıp gidiyor.

İbrahim Balcı abimizi de yarın 20 Haziran 2023 Salı Günü Sarıyer Merkez Camii'nden öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Sarıyer Merkez Mezarlığına defnederek ebediyete yolcu edeceğiz. 

Ama o ürettikleriyle hep yaşayacak bizimle. Allah’ın rahmeti üzerinde olsun. 
 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum