Rize
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

Son Yüz Yıllın En Büyük Felaketi

07 Şubat 2023, Salı 11:00

Yüce milletimize geçmiş olsun, ölenlere Allah’ tan rahmet, yaralılara açıl şifalar diliyorum. Enkaz altında kalan kardeşlerimizin de sağ salim ve sağlıkla kurtarılmasını diliyorum
Bu depremler de ki müdahalelerde başarılıyız ama bence en önemli olan depremle uğramış evi oturulmaz halde olan ve evsiz kalmış insanların acil olarak sadece çadırlara, boş alanlara, spor salonlarına doldurmak yerine şok olmuş ve hala devam eden deprem bölgesinden uzaklaştırıp, “İkamet ettirmek” birinci plan olmalı.

Mesela Rize’ de benim köydeki evimde 1. Derecede yakın olabilecek 2-3 aile(kardeş ve çocukları gibi) getirilip ikamet ettirtilebilir. Benim gibi Rize’ de en az 5-10 bin kişi köylerdeki şu an boş olan evlerini bu büyük felaketi yaşamış insanlara hiçbir maddi karşılık beklemeden açmaya hazır olduğunu düşünüyorum.

Çadırı, battaniyeyi, ısınacak malzemeyi afet bölgesine taşımaktansa oradaki depremzedeleri otobüslerle, helikopterlerle, uçaklarla belirlenen yerlere tahliye edilmesi çok daha rahat ve mantıklıdır. Bu tarz uygulamanın faydalarını kısaca şöyle sıralayabiliriz.

1-Yiyecek ve içeceğin ulaşımı ilk günler haricinde çok daha zor ve “Fırsatçıların fiyat artırması” engellenmiş olur.
2-Milletimizin aile yapısından dolayı çadırda veya spor salonunda ilk günler hariç yaşaması zordur.
3- Depremde korkan, moralleri bozulup ürken insanlara artçı depremlerden uzaklaştırarak psikolojisi bozulan bireylerin kısa zamanda normale dönmeleri hızlandırılabilir.
4- depremzedelere acil lazım olan malzemeler “fırsatçılar tarafından kontrolsüz zam” yapılması bir nebze önlenir.
5- Bizim gibi gönüllüler, bu insanlarla yakından ilgilenme ve böylece yaşamış oldukları tranbayı daha erken atlatır, şansları olur. Böylece ülkemizde “yardımlaşma sayesinde” birlik, beraberlik ve kardeşlik bağları güçlenmiş olur.
6- Deprem bölgesindeki insanların yüzde 30’ u dahi tahliye edilmiş olsa bile, depreme müdahale edecek kuvvetlerin işleri o denli kolaylaştırılacak ve afetteki müdahale güçleri artacaktır  (ki en az %50-70 lik nüfus un birkaç günde tahliye edilmiş olması gerekir)
7- Yiyecek, giyecek, içecek ve ısınma için deprem bölgesinde gidecek malzeme ve bunları taşıyacak araç ve yardım dağıtım “kargaşa” yaşanmayacak; sadece enkaz kurtarma ve tahliye işine daha önem verilmiş olacaktır. 
Allah CC bu tür felaketlerden milletimizi ve dünyadaki mazlum milletleri koruyup kollasın(Âmin)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum