Rize
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.68
  • EURO
    33.14
  • ALTIN
    1997.3
  • BIST
    9045.97
  • BTC
    47101.943$

TEVHİD VE ADALET

30 Ağustos 2023, Çarşamba 15:46

Değerli dostlar,

TEVHİD, ALLAH'a ait vasıfları yalnız Allah'a has kılmaktır. Hak dinin ( Kur'anın) iki ayağı vardır. Bunlar, adalet ve tevhiddir. Bu ayakların gözetilmesi Kur'an mümininin en temel ilkesi olmalıdır. Bu ilkeler olmadan doğru bir din ortaya koymak mümkün değildir. Bu iki ayak ne eksiltilmeli ne de ilave yapılmalıdır. Her iki halde de büyük zararlar ortaya çıkar.
   

 Adalet; insanın insanla ilişkisini düzenler ve gözetler. Yani biz buna insani ya da beşeri ilişkiler diyoruz. İşte bunlar Allah'ı memnun edecek bir seviyede olmalıdır.
     Tevhid; insanın Allah ile ilişkisini düzenler. Her kul ile Rabbi arasında özel bir frekansın tayin edildiği bilinmelidir. Rabbimiz bu hattı kullanmamızı israrla istemektedir. Yani ruhban sınıfları üretmemelidir. İşte şirk dediğimiz en büyük günah bu sapmayla ortaya çıkar ve müslüman bünyenin sononu getirir.
Şirk, Tevhidin en büyük tehdididir.
 

 Şirkin olduğu yerde tevhid yoktur. Herhangi bir beşere kusursuzluk isnad edip peşinden gitmek şirk'tir.  Allah kendinden başka otorite kabul etmez. Allah Nebi'lerini dahi otorite kabul etmemiş, sadece "vahyedilene uyun" demiştir. 
     ALLAH'tan başkasını otorite kabul etmek, hüküm koyucu, yol gösterici görmek şirktir.  Allah'tan başkasını Rab edinmektir. 
Kur'anda tevhid;
● Hüküm koymada,
● Kulluk'ta,
● İbadette,
● Duada,
● Yardım, bağışlanma dilemede,
● Tevbe etmede... ALLAH'tan başkasını kabul etmemek, aracılar edinmemektir. 

Tevhid , ALLAH'a ait vasıfları başka, herhangi bir mahlükata atfetmemektir. Örneğin, kusursuzluk Allah'a aittir. Allah'tan başka Nebi ve hatta Ulemayı bu otoriteye ortak etmek tevhid değil, olsa olsa teslistir. Hem bunu yapıp, hem de hristiyanları teslis inancından dolayı tekfir etmek ne menem bir iştir. Elbette her ikisi de küfürdür.
Allah cümlemizi bu tür sapmalardan korusun.

"De ki:“Rabbim ancak, açık ve gizli çirkin işleri, günahı, haksız saldırıyı, hakkında hiçbir delil indirmediği herhangi bir şeyi Allah'a ortak koşmanızı ve Allah’a karşı bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram

kılmıştır.” (Araf:33)
"İyi bilin ki Yaratmak da, emretmek de (hükmetmek de yalnızca) O’na aittir. Alemlerin Rabbi olan Allah ne yücedir." (Araf 54)
"Yoksa, Allah'ın dinde izin vermediği birşeyi onlara kanun koyacak ortakları mı vardır? Eğer azabı erteleme sözü olmasaydı, derhal aralarında hüküm verilirdi. Zalimler için can yakıcı bir azap vardır." (Şura:10)

"Hakk Rabbinden gelendir. O halde kuşkulananlardan olma".(Bakara 147),(Ali İmran 60),(Kehf 29)
Not: İnsanı mutlu eden şeyler parayla satılıp alınamayan şeylerdir.
Selam ediyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum